„Klubrádió
A lényeg

Navracsics Tibor: A gyermekvédelmi törvénynek semmi köze a befagyasztott uniós pénzekhez

6/07/2022 07:50

| Szerző: Klubrádió

A miniszteri felkérésével kapcsolatban sok kétsége volt, a feladat lehetetlensége kapcsán, valamint kevés idő áll rendelkezésre egy nem kedvező politikai légkörben, a saját személye alkalmassága miatt is voltak kételyek, összességében mégis úgy gondolta, hogyha megszólíttatott, akkor meg kell próbálnia – mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában az uniós források felhasználásáért és területfejlesztésért felelős miniszter.

Navracsics Tibor a kezdektől fogva világossá tette a Fideszen belül, hogy hibának tartotta, hogy a párt kilépett az Európai Néppártból, és ő tagja akar maradni a Néppártnak, mondta a bezélgetésben.

Navracsics arról is beszélt, az úgynevezett gyermekvédelmi törvénynek semmi köze nincsen a befagyasztott uniós pénzekhez. Egy tárgyalópartnere volt, aki szóba hozta a gyermekvédelmi törvényt, a többieknél nem merült fel. Erről Orbán Viktort és Varga Juditot is tájékoztatta. A kormány hónapokig azt próbálta elhitetni mindenkivel, hogy a gyermekvédelmi törvény miatt nem kapta meg eddig Magyarország a helyreállítási alap pénzeit. Navracsics szerint lehet, hogy egy évvel ezelőtt Varga Juditnak azt mondták, hogy a kettőnek köze van egymáshoz, ezért is kell folyamatosan tárgyalni.

A helyreállítási pénzekről idén kell megállapodni, különben az összeg 70 százalékát elveszti Magyarország – mondta a miniszter. Szerinte ősszel meg tud állapodni Magyarország az Unióval, a kormány pedig több ponton, például a közbeszerzési szabályok módosításával is hajlandó hozzájárulni a megegyezéshez.

Brüsszelben azt is mondják szerinte, hogy a jogállamisági mechanizmus és a helyreállítási alap pénzei között nincsen összefüggés – folytatta a miniszter. Megjegyezte, hogy ha hivatalosan nem is létezik ez az összefüggés, az tudható, hogy a kettő között értelmezési eljárás van.