„Klubrádió
A lényeg

Az év második felére meglehet a megállapodás az EU-val, mondta a Karácsonnyal találkozó Navracsics

11/07/2022 13:14

| Szerző: Klubrádió

Az év második felében meglehet a megállapodás az Európai Bizottsággal a helyreállítási alapról, és év végéig akár az uniós források is megérkezhetnek – mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter hétfőn a Karácsony Gergely főpolgármesterrel tartott "kapcsolatteremtő találkozás" utáni sajtótájékoztatón, amelyről a Telex számolt be.

Navracsics Tibor a Telex beszámolója szerint közölte: Karácsony Gergellyel most párbeszédet kezdtek, és bár lehet vita a jövőben, abban bízik, hogy gyümölcsöző lesz a kapcsolat. A párbeszédnek a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa helyére lépő, az agglomerációs településekkel kibővített Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Tanács adhat teret – tette hozzá. Elmondta azt is, hogy a főpolgármesterrel áttekintették a folyamatban levő és a tervezett operatív programokat.

Mint írják, a miniszter nem akart többet elárulni arról, hogy enged-e és ha igen, miben enged a kormány a már elfogadott négy brüsszeli javaslaton kívül. Navracsics azt az értesülést sem kommentálta, hogy az Európai Unió az oktatásügyben és a tanárok béremelésének témájában szeretne előrelépni.

 kép: Facebook
  
 

Karácsony Gergely is úgy vélte, hogy a találkozó jó partneri munkakapcsolat kezdete lehet a kormány és a főváros között. Hozzátette, a főváros is abban érdekelt, hogy Magyarország mielőbb hozzáférhessen az uniós forrásokhoz, és rendeződjön a vita az Európai Bizottsággal. Hangsúlyozta azonban, hogy a jogállamisági kérdés magában hordozza az önkormányzatok ügyét is.

Mint mondta, jó kezdeményezésnek tartja a Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Tanács felállítását, mert a főváros és agglomerációja egy régióhoz tartoznak, a közlekedés, az ivóvíz-ellátás, vagy a szemétszállítás közös ügy.

Karácsony közölte azt is, hogy Budapest 2030-ra teljes energiafüggetlenséget szeretne elérni, azaz a cél, hogy a fővárosi önkormányzat és cégei képesek legyenek önmagukat ellátni. A közvetlen uniós források lehívásáról szólva azt mondta, Budapest törekszik arra, hogy bekerüljön a közvetlen finanszírozású uniós programokba, van is lehetőség a források bővítésére, de bármennyire aktívak, ezek mindig csak kiegészítő forrásai lehetnek a kormányokon keresztül érkező forrásoknak.

Karácsony Facebook-posztjában úgy fogalmazott, Magyarország és Budapest érdeke, hogy hozzájussanak végre az uniós forrásokhoz, sőt, nemcsak érdeke, hanem utolsó esélye is, mert az ország gazdasága nagy bajban van. Az uniós pénzhez a jogállami normák maradéktalan betartása kell, korrupcióellenes garanciák arra, hogy a pénz el is jut a magyarok többségéhez és nem megint a kiváltságosok zsebében landol. Ha nincs jogállam, nincs uniós pénz, akkor a magyarokra egyre több és több teher hárul - vagyis a jogállam immár nem elvont, hanem húsba vágó kérdés.

A főpolgármester azt írta: a kormány most kommunikációs kísérletet tesz arra, hogy mindenre rábigyessze a „háborús” jelzőt, de a tények makacs dolgok: a bajokat súlyosbította ugyan a háború, de azok már Putyin agressziója előtt velünk voltak.

Megismételte, két kérdést vitattak meg Navracsiccsal: hogyan lehet hazahozni a kulcsfontosságú európai forrásokat és hogyan lehet ezeket okosan felhasználni a bajban. Az első kérdésre egyszerűbb a válasz: minden azon múlik, végrehajtja-e a politikai fordulatot a kormány és visszatér-e a jogállam útjára. A második kérdésről úgy fogalmazott: Magyarország és a központi régió érdeke, hogy a Fővárosi Önkormányzat és a mindenkori kormány között kiszámítható, méltányos partnerség legyen, amit bővíteni kell az agglomerációs településekkel is. Jelezte, egyetértés van a főváros és a kormány között abban, hogy a helyreállítási alap pénzeit az ország energiafüggetlenségére használják fel.