„Klubrádió
Esti gyors

Orbán nélkül a rendszer összeomlana? – Kárpáti János jegyzete

7/07/2022 17:32

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

A fideszes holdudvarban többen arra juthatnak, Orbán személyes hatalmi érdekei túlságosan ránehezednek a rendszerre, amely így már veszít a jövedelmezőségéből. Az se kizárt, hogy az egyszemélyi tekintélyuralom árnyékában is elkezdhetnek óvatosan alternatívát keresni. Hiszen nem jótét lelkekről van szó.

2022. július 07. Esti gyors-részlet (2022.07.07. Kárpáti János jegyzete)
02:21
00:00

A múltkor még úgy tudtuk, hogy a lengyelek kikerültek a büntiből, vállalták, hogy helyreállítják a bírói függetlenséget, és cserébe megnyílik az uniós bőségszaru. Aztán a minap kiderült, hogy Brüsszelben még azért vizsgálják, teljes mértékben kielégíti-e a jogállamisági követelményeket a Varsó által kínált törvénymódosítás. Ha így bánnak azzal a Lengyelországgal, amely Ukrajna nyugati megsegítésének nem csupán politikai, hanem logisztikai kulcsországa, akkor mire számítson Navracsics Tibor?

Minden pénzpiaci elemző azt mondja, hogy a magyar gazdaság bajainak, a szárnyaló inflációnak és a látványos forintromlásnak az enyhítéséhez égető szükség lenne az uniós pénzekre. Be tud-e mutatni Orbán Viktor olyan bűvészmutatványt, hogy tesz annyi engedményt, amire már jönni fognak a pénzek, de mégsem visszakozik annyit, ami érdemben megrendítené autoriter hatalmát?

Ennek megítélésében vitatkoznék azzal az egyébként általam nagyra becsült kollégámmal, aki szerint csak egy kicsit kellene kevesebbet lopni. Szerintem ez addig volt igaz, amíg Orbán Viktort egy nem túl jelentős tagország mohó miniszterelnökének tartották valahol a keleti végeken. Most azonban, ha arra jutnak, hogy a magyar kormányfő elfogadhatatlan mértékben akadályozza Európa közös fellépését Moszkva agressziójával szemben, akkor aligha sietnek majd elfogadhatónak minősíteni a magyar ajánlatokat.

És akkor mi történik? Félreértések elkerülése végett, a legkevésbé sem gondolom, hogy az ellenzék felkészült lenne a hatalomátvételre. De azt igen, hogy a holdudvarban többen arra juthatnak: Orbán személyes hatalmi érdekei túlságosan ránehezednek a rendszerre, amely így már veszít a jövedelmezőségéből. Az se kizárt, hogy az egyszemélyi tekintélyuralom árnyékában is elkezdhetnek óvatosan alternatívát keresni. Hiszen nem jótét lelkekről van szó. Arra az ellenérvre pedig, hogy Orbán nélkül a rendszer összeomlana, az lehet a válasz: most még nem, mert nincs olyan erő, amely képes lenne a helyébe lépni.

Kárpáti János jegyzete az Esti gyors 2022. július 07-i, csütörtöki adásában hangzott el a szerző felolvasásában.