„Klubrádió
Esti gyors

Orange education – Dési János jegyzete

29/08/2022 18:05

| Szerző: Dési János/Klubrádió

Sok a nő a felsőoktatásban. Egy időben a zsidó is sok volt, meg a nő is. Ilyenkor érdemes numerus clausust bevezetni. Kicsit rosszul hangzik, de ki van próbálva, működik.

2022. augusztus 29. Esti gyors-részlet (2022.08.29. Dési János jegyzete)
04:23
00:00
Világos, hogy az Állami Számvevőszéknél dolgozó magasan kvalifikált sok diplomás, doktorált nőknek is kell valamivel foglalkozniuk, ha már.

Ha már azzal nem, hogy minden idők legnagyobb bizniszeként odaadták az autópályákat 35 évre az úgynevezett Mészáros Lőrincnek. Hogy magasról tesznek rá, hogy a kormányzat és a végrehajtói kamara szabadlábon lévő tagjai hirdetnek Sarka Kata és Rogánné II senki által nem olvasott lapjában, alig 1 milliárd forintért. Nyilván magasról tesznek arra, hogy 750 milliárdért elviszik a Vodafone-t, vagy hogy 800 milliárdért építenek vasútat egy úton, ahol nem nagyon fog járni senki. Ahogy arról se hallunk, hogy Tiborcz István napi akvizícióiról mondtak volna valamit, amikor egyik nap egy bankot, a másikon egy biztosítót, a harmadikon egy fuvarozó céget visz haza. Az ÁSZ ingerküszöbét nem éri el a Balaton felvásárlása, az ország letérkövezése, de még az sem, hogy ezentúl ki lehet vágni a fákat, ha útban vannak egy-egy palota építésénél. És nyilván az ÁSZ jelesei azt sem vizsgálhatják majd, hogy ha igazak a hírek, kiköltöznek eddigi székházukból, mert az a fejedelmi vőé vagy a köréé lesz és beköltöznek valahova máshová, ahol a NER-nek szüksége van az államtól behúzott bérleti díjakra, mert, hogy Tiborcz.

Az élet már csak ilyen. A politikai megfelelni vágyás és a pitiáner kisstílűségnek gránitba vésett példája lesz az ÁSZ-jelentés focilabdával dekázó kisfiúja. S fejünk felett elrepül a nikkel ötvenes évek.

Sok a nő a felsőoktatásban. Egy időben a zsidó is sok volt, meg a nő is. Ilyenkor érdemes numerus clausust bevezetni. Kicsit rosszul hangzik, de ki van próbálva, működik.

A nagymamám 1920-ban kezdett egyetemre járni. Mesélte, hogy amikor jelesre szigorlatozott, akkor a keresztény egyetemi ifjúság jeles képviselői őt is és a szintén kitűnő barátnőjét is elverték azzal a felkiáltással, hogy egy nő, egy zsidó, na itt csak ne jeleskedjen. Szóval, hajrá fiatalok, van még hová fejlődni.

Szültél ma már?

Amúgy, ahogy az orbáni politikát elnézem, a legjobban annak örülnének, ha a férfiak sem tanulnának annyit, mert abból is csak a baj van.

Az én időben is több volt a lány a középsuliban. Pedig ha már akkor eltanácsolják rendesen, ahogy kell a lányokat a középiskolából, a továbbtanulástól, akkor lehet, hogy én is bejuthattam volna valami rendes felsőoktatási intézménybe, pedig a fociról csak az jut eszembe, hogy úgyis lerúgjak a szemüvegemet. Most ide akartam írni, hogy követeljük a numerus clausust! De nem írom ide, mert amióta az irodalomoktatásba kevesebb nő jut be, valószínűleg az iróniát se tanítják, és még valaki félreérti, azt hiszi komolyan mondom és kinevez fideszes miniszternek.

Amúgy a kutatók, tudtuk meg, csak kérdeztek, hát tehetnek arról, hogy ilyen válaszok érkeztek. Persze hogy tehetnek, hiszen elég célzatosan feltett kérdésre nyilván olyan válasz is jön. Nem, ők nem akartak rosszat, csak megértették a kor hívó szavát. Van egy vélekedés, hogy jobb lenne, ha több nő kerülne a közéletbe. Részben egyetértek, főleg amióta a finn miniszterelnök tevékenységét figyelem. De tennék egy kiegészítést. Az elfideszesedés a közéleti nőségnek sem tesz jót. (Lásd Varga és Novák hölgyek.)

Lehetett volna előjönni olyasmivel, hogy a gyermekes nők dolgozhassanak megfelelő formákban, ne keressenek kevesebbet, az apák is éppen úgy kaphassanak szülési szabadságot, stb.-t. Hogy a kocsmába ne röhögjék ki azt, aki férfi létére hazaszalad a bevásárlócekkerrel vacsit főzni, de, ha nagyon merészek lettek volna, még az egyenlő munkáért egyenlő bért elvét is bedobhatták volna a közösbe, akár kérdés formájában is. De belátom, ebben a fideszista, rasszista, macsó világban ekkor már talán az állásukkal játszottak volna, pedig nem is meteorológusok.

Szóval, csak annyit erről most, hogy Hugonnai Vilma a csókjait küldi.

Homonnai Vilma
 
Hugonnai Vilma
 

Dési János jegyzete a 2022. augusztus 29-i Esti gyorsban hangzott el.