„Klubrádió
Galaxis kalauz

Nőjogok egykor és ma

30/07/2022 00:15

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

Az első nőjogi mozgalmaktól az abortusz törvényig vezetett a Galaxis kalauz ezen a héten. Útközben azt is kiderítettük, mi a különbség feminizmus és emancipáció között.

2022. július 27. Galaxis kalauz (2022. július 27., szerda 15:00)
48:38
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
Az előző adásban megvizsgáltuk a középkori egyetemeket, és a pedagógus szakma kialakulását. Kaposi József docenssel megállapodtunk abban, hogy a tanári hivatás az egyik első karrier lehetőség volt a nők számára a 18.-19. században. A nők egyenjogúságáért folytatott küzdelem persze régebbre nyúlik vissza. A 191. epizódban végigvettük ennek a harcnak az állomásait napjainkig.

Fedeles-Czeferner Dórával, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének tudományos segédmunkatársával a hazai feminizmus történetéről beszélgettünk elsősorban, de a nemzetközi példákról is szó esett. Fedeles-Czeferner Dóra elmondta, eleinte hazánk erőteljesen képviseltette magát a nőjogi kezdeményezésekben. 1913-ben például a nőkongresszusra a világból 3000 feminista érkezett Budapestre.

Schwimmer Rózsa
 
Schwimmer Rózsa
Wikipedia
 

Az adásban szó volt arról, miért érdemes különválasztani az emancipáció, a feminizmus és a szüfrazsett fogalmakat; ki volt Schwimmer Rózsa és miben hasonlított Florence Nightingale-re; valamint kiderült, honnan ered a korántsem hízelgő kékharisnya kifejezés, amely születésekor még meglepő módon nem számított sértőnek. A műsor zárásaként arról is beszélgettünk Fedeles-Czeferner Dórával, hogy napjainkra vajon milyen irányt vett a feminizmus.

Galaxis kalauz
2022. július 27. szerda 15:00
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes