„Klubrádió
Galaxis kalauz

Talárok, diákszövetségek, házitanítók

23/07/2022 17:11

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A középkori egyetemek tanmenetétől Mary Poppins pályatársaiig vezetett a Galaxis kalauz ezen a héten. Útközben azt is kiderítettük, mióta létezik pedagógus hivatás.

2022. július 20. Galaxis kalauz (2022. július 20., szerda 15:00)
48:51
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
1467. július 20-án nyílt meg a pozsonyi Academia Istropolitana. A mai Szlovákia területén ez volt az első egyetem. Főépületében ma a pozsonyi Színművészeti főiskola működik. A 190. epizódban visszaugrottunk időben az alapításához, és további középkori egyetemeken keresztül vizsgáltuk meg, hogyan jött létre és fejlődött ki a maihoz hasonló felsőoktatási rendszer. Kik taníthattak és kik tanulhattak ott. És főleg, hogy milyen tudományok kaphattak helyet a tantervben, amelyek kiestek a boszorkányság gyanúja alól. Geréby György, a CEU Középkortudományi Tanszékének docense elmondta, egy-egy egyetem kialakulása az 1200-as, 1300-as években részben egyházi, részben uralkodói engedélyhez kötött volt. Ugyan hordozta magán az antik örökséget, de a középkorban egy korábban még nem ismert formája jött létre az egyetemnek. Az interjúban a filozófiatörténész kitért arra is, mikor és milyen tantárgyakat tanulhattak nők a középkorban felsőfokon, valamint arról is beszélt, hogyan szerveződtek ekkoriban a diákszövetségek.

A folytatásban Kaposi József, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense többek között elmondta, mikorra tehető a pedagógus szakma létrejötte, valamint hogy, miként változott a tanárok társadalmi szerepe, a megítélésük és a lehetőségeik a XX. században, illetve napjainkra. Kaposi József kiemelte, habár egyes országokban nem ismeretlen jelenség a pedagógus szakma elnőiesedése, ennek több oka van, és az sem mellékes, hogy ez volt lényegében az első karrierlehetőség a nők számára a XVIII.-XIX. században.

Maria Montessori
 

A műsor zárásaként szó esett a legismertebb fiktív nevelőnők mellet egy valós történelmi személyiségről is. Kiderült, hogyan lett Francoise D’Aubigné XIV. Lajos egyik törvénytelen gyermekének nevelője, majd nem sokkal később a király titkos felesége.

3482843
Francoise D’Aubigné
 Photo © Fine Art Images / Bridgeman Images
 

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Galaxis kalauz
2022. július 20. szerda 15:00
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes