„Klubrádió
Galaxis kalauz

Kell egy csapat

22/01/2022 11:46

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A labdarúgás történetétől a hiúságból elkövetett győzelmekig vezetett a Galaxis kalauz ezen a héten. Kultúr-, társadalom- és sporttörténeti szempontból is foglalkoztunk a foci ki- és átalakulásával.

2022. január 19. Galaxis kalauz (2022. január 19., szerda 15:00)
45:27
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

1901. január 19-én az István főherceg Szálló különtermében megalakult a Magyar Labdarúgó-szövetség. A sportág története természetesen még hazánkban is ennél a konkrét eseménynél régebbre nyúlik vissza, de hogy mi az eredete, hogyan változott az idők során, miért fontos a szurkolói attitűd és persze, hogy a pálya a játékon kívül még minek a terepe, erről is beszélgettünk a 166. epizódban.

Szegedi Péter szociológus, sporttörténész elmondta, a ma is ismeretes futball a 18. század végén alakult ki az angliai kollégiumokban. És bár az nem volt jellemző – főleg magasabb társadalmi körökben –, hogy felnőtt emberek játszanak, az iskolai labdarúgással párhuzamosan munkás klubok is alakultak Sheffieldben. A két játék stílus nem volt azonos, így miután 1848-ban egységesítették a cambridge-i szabályokat, majd 1863-ban megszületett az angol labdarúgó szövetség, végül az 1890-es évekre összefésülték az iskolai és a munkások által alkotott szabályokat. Szegedi Péter ugyanakkor hozzátette, ezek a szabályok a mai napig változnak. Főleg, mivel az a játék még nem a mostani volt. Például hozzáérhettek kézzel is a labdához a játékosok.

A sporttörténész elmondta, azokban az országokban alakultak először futball csapatok, ahol jelentős angol kolónia élt. Hozzátette, európai viszonylatban későn, az 1890-es évek második felében érkezett el Magyarországra a foci. És ahogy Angliában, úgy hazánkban is az iskolákban jelent meg a játék először. Szegedi Péter kiemelte, hogy bár a labdarúgást későn ismertük meg, az európai országok között az első 10 szövetségben benne volt a magyar. Ezután felgyorsultak az események, és miután 1901 januárjában megalapították a szövetséget, februárban már le is játszották az első bajnoki mérkőzést.

 
Futball
 

Szegedi Péter elmondta, a 19.-20. század fordulóján a sportolás kifejezetten hobbi volt csupán, és ha valaki sportolt, akkor egyszerre több sportágban játszott. Példaként kiemelte Hajós Alfrédot, akit a legtöbben az úszó sikerei miatt ismernek, habár az első magyar labdarúgók egyike volt.

A folytatásban arról is szó esett, hogy mindig volt valamilyen szimbolikus alapja is a játéknak. Szegedi Péter elmondta, az angol-skót és a magyar-osztrák összecsapás iránt például óriási volt az érdeklődés, és mindig a „kisebb” csapat otthonában rendezték a meccset. Hozzátette, a tétek átalakultak a média megjelenésével.

Az adásból az is kiderült, hogy a szigetország adott otthont az első hivatalos női labdarúgó mérkőzésnek is, amelyet 1895. március 23-án rendezték meg Londonban. A női futball elterjedésére ugyanakkor az első világháborúig kellett várni. Ahogy sok területen, úgy a fociban is akkor próbálhatták ki magukat a nők, amikor a férfiakra épp máshol volt szükség. Mivel hamar kiderült, hogy a gyárakban tudják őket helyettesíteni, felmerült, miért ne vehetnék át a nők a férfiak helyét a focipályán is. A „Dick, Kerr & Co” nevű lőszergyár egyik munkatársa, Grace Sibbert jótékonysági mérkőzést szervezett a gyár női csapatának részvételével, hogy segíthessenek a sebesültek, hadiárvák és hadiözvegyek sorsán. A mérkőzésre – melyre 1917 karácsonyán került sor – mindenki meglepetésére tízezer ember váltott jegyet.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Galaxis kalauz
2022.01.19., szerda 15:00
Szerkesztő/Műsorvezető: Timár Ágnes