„Klubrádió
Galaxis kalauz

Mutasd a lakásod, megmondom, ki vagy!

11/12/2021 08:08

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

Lakástól az otthonig vezetett a Galaxis kalauz ezen a héten. Kiderítettük, hogy lehet-e túl gyakran átrendezni egy lakást; hogy tényleg tükrözheti-e a személyiségünket a kanapénk; és hogy lehetett-e otthonnak nevezni a középkorban egy várat. Mármint annak, aki ott élt.

2021. december 08. Galaxis kalauz (2021. december 08., szerda 15:00)
47:44
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
Az előző adásban Kubinyi Enikő etológus elmondta, a kutya-gazdi párosok nem csak viselkedésükben, de küllemükben is sokszor hasonlítanak egymásra. Egy kutatásból kiderült, hogy fotó alapján kívülállók is könnyen kitalálják, hogy melyik ebnek melyik ember a gazdája. És ahogy a kutyánk látványa árulkodhat a személyiségünkről, úgy az otthonunk is képes ilyesmire.

Hunya Csilla otthonpszichológus a 161. epizód első interjújában arról beszélt, hogy melyek lehetnek az árulkodó jelei annak, hogy éppen hogyan érezzük magunkat.

Azt kiemelte, hogy nincsenek univerzális pontok, amelyek mindenkiről ugyanazt mondják el. Sőt, egy lakberendezéssel kapcsolatos döntés az egyik embernél ezt jelenti, egy másiknál az ellenkezőjét. A szakember elmondta, hogyan kezdődik egy otthon felmérése, milyen módon és milyen mértékben „vizsgálódik” a kliens otthonában, és hogy az eredményösszegzés után mi következik. Hunya Csilla hozzátette, nem ritkán maga az enteriőr lehet hatással az általános lelkivilágunkra, illetve ebből is következhet az átrendezés vágya. A lakásunk elrendezése tükrözheti a személyiségünket, és ha egyiken változtatunk, átalakulhat a másik is.

A belső tér és a legbensőbb érzéseink közötti kapcsolat után a folytatásban azt vizsgáltuk meg, egyáltalán mióta létezik az otthon fogalma. Ferkai András építészettörténész elmondta, hogy nagyjából a tizenhetedik századra tehető az első olyan lakhely kialakítása, amely a mai otthon fogalmához a leginkább hasonlított.

Emmanuel De Witte festménye (1665 és 1670 között)
 
Emmanuel De Witte festménye (1665 és 1670 között)
 

Elsősorban a Németalföldön lehetett ilyen lakásokkal találkozni, amelyet a korabeli festmények is tanúsítják. Az építészettörténész hozzátette, az életmód, a család jellege nagyban meghatározta az otthon kialakulását is. Természetesen a középkori várakban a komfort hiánya, és a tény, hogy egyfajta átjáró házként szolgáltak a nagyobb épületek, kizárta az otthon megszületését. Ahogyan a 18.-19. században sem abban az értelemben gondolkodtak az otthonról, mint ma. Ferkai András hozzátette, a munkahelyek miatti költözések sok olyan lakás típust hoztak létre a városban, amelyek lassan otthonná váltak.

Galaxis kalauz
2021. december 8. szerda 15:00
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes