„Köszönjük,
Galaxis kalauz

Macskaszemek, kutyalélek

4/12/2021 17:00

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A külvilág hangjának tompításától az etikus szépészeti beavatkozásokig vezetett a Galaxis kalauz ezen a héten. Útközben azt is megvizsgáltuk, hogy vajon a kutya hasonlít a gazdira, vagy inkább fordítva.

2021. december 01. Galaxis kalauz (2021. december 01., szerda 15:00)
49:35
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
Az előző adásban Pilinszki Attila mediátorral beszélgettünk a kapcsolatok stabilitásáról, és szó volt a válási kedv arányainak változásáról. Kiderült, hogy koronként és kultúránként eltérő, mekkora szerepe van a vallásnak, vagy éppen a társadalmi nyomásnak abban, hogy két ember végül külön váljon, vagy együtt maradjon. A 160. epizódban innen folytattuk. Pontosabban azt vizsgáltuk meg elsőként, hogy általában a döntéseinkre mekkora hatással van a környezetünk. S. Tóth Márta coach elmondta, a közösségi média térnyerésével felerősödött az a jelenség, hogy mások ítéletét is figyelembe vesszük az életünk alakításában. Szerinte, korábban jellemzőbb volt, hogy a hasonló élethelyzetben lévő emberek nem egymásról, hanem egymással beszélgettek. Arra is kitért a coach, hogy fontos ugyanakkor figyelnünk a minket ért reakciókra, és külön választani a negatív vélemények közül az építő és a leépítő jellegűeket.

Nem csak a kapcsolatainkat, hanem általánosságban a megjelenésünket, társadalmi pozíciónkat is szívesen véleményezi a külvilág – ahogy az interjúból is kiderült. Mi pedig eldönthetjük, hogy a véleménnyel – amennyiben az el is jut hozzánk – mit kezdünk. Sokan a szépészeti beavatkozásokat még mindig úri huncutságnak tartják, mások ebben látják egy elégedettebb élet reményét. A folytatásban arról is szó esett, hogy a plasztikai műtéteknek vajon mekkora hányada valósul meg a megfogadott tanácsok miatt. Legyenek azok jogosak, vagy tévedésen alapulók. Dr. Juhász Péter plasztikai sebész elmondta, egyre gyakrabban érkeznek hozzá a páciensek olyan kéréssel, hogy konkrétan hasonlítsanak valakire egy átalakítás eredményeként. Kiemelte, hogy bár sokszor meghallgatják támogatói csoportokban egymást a szépészeti beavatkozásokra készülők, szinte mindig fontosnak tartják, hogy a leendő orvosuk is véleményt mondjon. Juhász Péter hozzátette, ő mindig elmondja, ha szerinte helyes vagy éppen helytelen a kérés, és ennek megfelelően dönt, hogy elvállalja-e. A plasztikai sebész arról is beszélt, hogy a hírességekre való hasonlítás mellett gondot jelenthet, ha valaki a divat hullámokat követi, hiszen az esztétikai elvárások évről-évre változnak, míg a beavatkozások véglegesen nyomot hagynak a páciensen.

A hasonulni vágyás helyzettől függően lehet káros, kívánatos vagy egyszerűen csak elkerülhetetlen. A sok időt együtt töltő emberek néha akaratlanul is elkezdenek egyformán beszélni, egyforma szokásokat felvenni. Nos, nincs ez másként a kutya-ember barátságnál sem. A kérdés persze az, hogy melyikük kezdi el előbb utánozni a másikat. Kubinyi Enikő etológus szerint, erre nincs még egyértelmű válasz, de talán az ember lelki rezdüléseire fogékonyabb a kutya, mint fordítva. Több kutatásra is hivatkozott a szakértő amikor elmondta, nem ritka, hogy a személyiségjegyeken kívül sokszor külső hasonlóságokat is mutatnak a gazdik kutyáikkal.

 

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Galaxis kalauz
2021. december 01. szerda 15:00
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes