„Klubrádió
Galaxis kalauz

Építő kritika vs. támogató szavak

16/07/2022 06:01

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

Frida Kahlo világától a pandémia idején meglelt terápiás hobbikig vezetett a Galaxis kalauz ezen a héten. Útközben azt is kiderítettük, hogy valóban nincs-e művészet szenvedés nélkül.

2022. július 13. Galaxis kalauz (2022. július 13., szerda 15:00)
48:14
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

1954. július 13-án hunyt el Frida Kahlo. Lehetett volna ez is az apropója annak, hogy a 189. epizódban a mexikói festőművészről beszélgessünk, ugyanakkor a születési évfordulója is elég indok, hiszen 1907. július 6-án látta meg a napvilágot Mexikóvárosban. És mivel az őt ért tragédiák ellenére, vagy talán éppen azok hatására ellentmondást nem tűrően ünnepelte az életet, mi is inkább annak okán vizsgáltuk meg Frida Kahlo művészetét és különleges életútját, hogy idén 115 éve született. Sárosdy Judit művészettörténész mesélt Frida fotóművész édesapjáról, aki ösztönözte lányát, hogy ő is a képzőművészetet válassza hivatásául, habár eredetileg orvos szeretett volna lenni. Ebbéli vágyától egy buszbaleset fosztotta meg, amely annyi mindent elvett tőle, és amely azt a sok fájdalmat okozta a hátralévő életében. Sárosdy Judit elmondta, Frida Kahlo személyes hangvételű képeiről visszaköszön Diego Riverához fűződő kapcsolata, az anyává válás reménye és a természetközeli életszemlélete.

Hogy Frida Kahlo a festést választotta volna-e akkor is, ha nem lesz áldozata annak a bizonyos buszbalesetnek, persze sosem tudjuk meg. Hogy az életében egymást érő tragédiák hatással voltak a művészetére, esetleg konkrétan az alkotási vágyát ezek ösztönözték, elég valószínű. Ugyanakkor nem tudható, hogy egy másik ember, milyen válaszokat adott volna, ha hasonló kihívások elé állítja az élet. Vajon negatív vagy inkább pozitív külső hatások szükségesek ahhoz, hogy valaki egy jelentős művészeti alkotást hozzon létre, vagy kiemelkedő tudományos eredményt érjen el? Esetleg ez éppen annyira élethelyzet, mint személyig függő? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ S. Tóth Márta coachcsal, aki arról is beszélt többek között, hogy ha nem is művész valaki, valamilyen művészeti forma segítséget nyújthat a számára, ha éppen nehéz időszakot él át. Hozzátette, akár még azt is felfedezheti, hogy valamihez különleges tehetsége van, amelyről korábban nem tudott.

 
Frida Kahlo (kép: Wikimedia Commons)
 
 

A teljes adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Galaxis kalauz
2022. július 13., szerda 15:00
Műsorvezető: Timár Ágnes