„Klubrádió
Galaxis kalauz

Az erő legyen veled!

6/05/2022 06:13

| Szerző: Klubrádió

Leia hercegnőtől a Bábeli zűrzavarig vezetett a Galaxis kalauz ezen a héten. Útközben arra is választ kerestünk, mi a különbség az etnikus és a mesterséges nyelvek között.

2022. május 04. Galaxis kalauz (2022. május 04., szerda 15:00)
48:48
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Május 4-én, hogy stílszerűek legyünk, egy messzi-messzi galaxisban néztünk körül. Ugyanis minden magára valamit is adó Star Wars-rajongó tudja, hogy ez igazi intergalaktikus ünnepnap. A 181. epizódban Nagy István filmes újságíró nem csak az eredeti trilógiáról mesélt, de érdekességeket osztott meg velünk a mű keletkezéséről, valamint méltatta az előzménytörténeteket és a folytatásokat is. Szóba került természetesen az idegen világok sajátja, az idegennyelv-használat.

Nem csak a Star Wars, a Star Trek, az Avatar vagy éppen a Gyűrűk ura is bővelkedik mesterségesen előállított szavakban, akár teljes nyelvtannal is rendelkezik. Hogy ezeknek mi képezheti az alapját, és egyáltalán egy nyelv hogyan jön, illetve a kezdet kezdetén hogyan jött létre, többek között erről beszélgettünk a folytatásban.

Horváth Péter Iván nyelvész, szakfordító, lektor elmondta, nem meghatározható, hogy mikor alakult ki a beszéd, sőt a 19. század közepén francia nyelvészek meg is tiltották a vizsgálatát. Az interjúban többek között szó esett az első írásos emlékekről, arról, hogy hány etnikus nyelv létezik, és hogy miért, mikor és milyen céllal született az eszperantó.

A beszélgetéseket a cikk elején a lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Galaxis kalauz
2022. május 04. szerda 15:00
szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes