„Klubrádió
A lényeg

Minden eddiginél drágább űrteleszkóp állt pályára

26/12/2021 10:21

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

December 25-én lőtték fel az űrbe a James Webb űrteleszkópot, a NASA, az Európai Űrügynökség és a Kanadai Űrügynökség 11 milliárd dolláros műszerét, amelyről azt állítják, a Hubble utódja lehet.

Szombaton, helyi idő szerint 7 óra 20 perckor lőtték fel a Guyana Űrközpontból, Dél-Amerika északkeleti partjáról egy Ariane 5 hordozórakétán a James Webb űrtávcsövet (JWST) a NASA, és az Európai Űrügynökség, és a Kanadai Űrügynökség közös projektjében. Az új űrteleszkópot a Hubble utódjának tekintik.

A NASA tájékoztatása szerint a kilövést követő 27. percben a hordozórakéta levált, és JWST 1400 kilométeren megkezdte önálló útját, a 30. percben kinyitotta napkollektorait. A beérkező adatok alapján a kollektorok megfelelően gondoskodnak a távcső energiaellátásáról. A következő időszakban pedig a Föld-Nap rendszer L2 Lagrange-pontjához manőverezik, amely biztosítja, hogy a Föld és a Nap relatív helyzete a teleszkóp látószögében mindig ugyanaz maradjon. Ennek megfelelően több dimenzióban körvonalakat leírva mozog majd. A NASA nyilatkozata szerint még nem bocsátottak fel ilyen bonyolult mozgású eszközt.

A világ eddigi legnagyobb, és legösszetettebb tudományos megfigyelő rendszere infravörös tartományban is tud képet feldolgozni, amely sokkal részletesebb adatokkal szolgálhat távoli galaxisok vizsgálatánál. Ezt a rögzítést egészíti ki egy ugyancsak infravörös tartományban működő spektroszkóp is.

Nagy különbség elődjeihez képest, az elsődleges tükrök mérete. A Hubble fő tükre egyetlen darabból áll, közel kétméteres átmérőjű, a JWST ennél valamivel kisebb hatszögletű tükörelemekből, áll össze, azonban 17 tükörről van szó.

Működése roppant kifinomult. Például egy másik műhold a vizsgált csillagot kitakarja, JWST így készít képet, és méri fel, hogy milyen bolygók lehetnek a csillag körül.