„Klubrádió
A lényeg

Csillagkitörést fotózott a Hubble

2/02/2022 19:26

| Szerző: Klubrádió

A szokatlanul nagyarányú csillagképződést egy törpegalaxisról készült fotón figyelték meg az ESA szakemberei.

Az Európai Űrügynökség (ESA) tudósai a Festő csillagképben található NGC 1705 kódjelű, a Földtől nagyjából 17 millió fényévre lévő törpegalaxisban figyeltek meg egy igen furcsa jelenséget. A kutatók szerint az NGC 1705 az elmúlt időszakban a "csillagkitörés" fázisán ment keresztül, ami ebben az esetben azt jelenti, hogy szokatlanul nagy arányú csillagképződést figyelhettek meg a szakemberek – írja a hvg.hu.

Ez azért lehetséges, mert az ehhez hasonló szabálytalan törpegalaxisok általában kevesebb kémiai elemből állnak, mint a nagyobb társaik, a meglévő elemek nagy része pedig hidrogén és hélium. Emiatt úgy vélik a szakemberek, hogy ezek hasonlóak a világegyetem legkorábban keletkezett galaxisaihoz. A most megfigyelt eseménysorozat tehát arra is jó, hogy modellezni tudjuk, mi történt a korai univerzumban.

 
NGC 1705 törpegalaxis
Fotó: Youtube
 

A szakemberek egyébként a Hubble Wide Field Camera 3 nevű eszközével végezték el a megfigyelést, hogy tanulmányozzák egy speciális fény, a H-alfa hullámhosszát. Ennek vizsgálatával a csillagászok azt remélik, hogy felfedezik azokat a területeket, ahol a fiatal, energikus, csillagok ultraibolya fénnyel világítják meg az őket körülvevő gázfelhőket.