„Klubrádió
Galaxis kalauz

Élvezet és étkezés

9/04/2022 09:04

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A fúziós konyhától az érzékekre ható irodalomig vezetett a Galaxis kalauz ezen a héten. Útközben arra is választ kerestünk, hogy vajon tényleg Sandwich grófjának találmánya-e kedvenc uzsonnánk.

2022. április 06. Galaxis kalauz (2022. április 06., szerda 15:00)
48:32
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Az előző héten arról is szót ejtettünk, hogy a különböző kultúrák hogyan férnek meg egymás mellet. Megvizsgáltuk, hogy mit jelent ez az ünnepek szintjén, vagy éppen a divatvilágban. A 177. epizódban innen folytattuk. A gasztronómiával. Merthogy ahány ház, annyi étel. És ha vendégségbe megyünk, elkérjük a receptet. Molnár B. Tamás gasztronómiai szakíró elmondta, valójában a kezdetektől hatnak egymásra a különböző nemzetek konyhái, de tény, hogy napjainkban a gyorsabb közlekedéssel, és információáramlással egyre nagyobb mértékben jelennek meg „idegen” ízek a megszokott ételekben. Nem mellesleg jönnek létre különböző fúziós konyhák. A gasztronómiai szakíró ugyanakkor kihangsúlyozta, hogy igazán jó fúziós konyhából ma még nagyon kevés van. A beszélgetésben kitért arra is, hogy egyes ételeket persze szomszédjainktól tanultunk, vagy ők tőlünk, de az természetes, hogy még ha az elnevezés azonos is, az íze másmilyen lesz.

És ahogy az úgynevezett kínai konyha a világ minden táján nagyjából egyforma, csak éppen Kínában más, úgy a leguniverzálisabb ételek is máshogyan fognak kinézni, más ízük lesz területenként eltérően. Igen, még a szendvicsnek is más íze van mindenhol, pedig az szimplán kenyér, valami feltéttel. Gondolnánk. Persze annál sokkal több.

 
Hamburger
 Fotó: Pixabay
 

A folytatásban Petz Gizella, az England’s Puzzle bloggere mesélt a szendvics történetéről. Az Angliában élő blogger, minden a területtel kapcsolatos érdekesség után szívesen kutat, és ezt osztja meg olvasóival. Az interjúban elmondta, hogy valóban Sandwich negyedik grófjához kötődik a jól ismert hideg étel, habár azt homály fedi, hogy azért egyszerűsítette le inkább az étkezést a gróf, mert a munkát nem akarta félbeszakítani, vagy a kártyázást. A beszélgetésben szó esett a délutáni tea mellé fogyasztott klasszikus uborkás szendvicsről, a hagyományos szendvics hétről, és további, az Egyesült Királyság kultúrájához kötődő, de nem csak gasztronómiai érdekességekről is. Ahogy arról is mesélt Petz Gizella, hogy gyakran ő maga vállalkozik, hogy bemutassa a vidéket az arra járóknak, és fotókon örökíti meg a sokszor képeslap szépségű angliai kisvárosokat.

Egy gyönyörű fotó egy izgalmas tájról pedig könnyen meghozhatja a kedvünket az utazáshoz, ahogy egy ínycsiklandozó ételről készült felvételtől is könnyen éhesek leszünk. Néha fotó sem kell a kívánt hatás eléréséhez, ha valaki szemléletesen tud mesélni. Ha ez egy irodalmi alkotásban fordul elő, és a sorokat olvasva valóban megéhezünk, vagy utazni vágyunk, más szóval hat ránk a mű, akkor igyekszünk hamar választ keresni, hogy ez pusztán kémia, vagy akár még művészet is lehet. Kovács Krisztián, az Ectopolis Magazin főszerkesztője elmondta, a gasztronómiai témájú kiadványok iránt mindig nagy a kereslet, de amikor a receptekhez szépirodalom is társul, az már kuriózum. Hozzátette, talán az erotika irodalomban való szerepeltetése szokta a legtöbb vitát kiváltani, hiszen mindenkinek más az ingerküszöbe, és persze mindenkinek más a szép. Ugyanakkor azt fontosnak tartotta leszögezni, hogy a művészet esetleges öncélúságát soha nem az esztétikum mentén határozzák meg, hanem az egyes országok „döntenek róla”.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Galaxis kalauz
2022.03.30., szerda 15:00
Szerkesztő/Műsorvezető: Timár Ágnes