„Klubrádió
Galaxis kalauz

Az Üvöltéstől A sikolyig

13/05/2022 15:25

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A világ közepétől a festményekben rejlő személyiségtesztekig vezetett a Galaxis kalauz ezen a héten. Útközben arra is választ kerestünk, hogyan válhat kultikussá egy könyv.

2024. április 26.
00:00
00:00

Az előző adásban Horváth Péter Iván nyelvésszel többek között arról beszélgettünk, hogy hiába született több mesterséges nyelv is, az angol jött, látott és győzött. Ez a fajta kulturális diadal tekinthető amolyan modernkori birodalomépítésnek is. A történelem egyes időszakaiban más módon, és különböző érdekek mentén alakult ki az adott világ közepe. Hogy mely hatalom melyiket váltotta, erről is beszélgetünk a 182. epizód első interjújában. Pásztor Katalin történész elmondta, az ókorban a Római Birodalom erővel, a görögök kultúrával hódítottak, a XIX. században pedig már kereskedelmi központként jelent meg London, és a divat fővárosa Párizs lett, míg mára popkulturális alapon az Egyesült Államok vált irányadóvá sok nemzet számára. Persze ezért az amerikaiak tudatosan is tesznek, és építik a brand-et – tette hozzá a történész.

A birodalomépítésnek tehát része az is, hogy a birodalom eladja magát. Mint minden tisztességes termék. Hogy jó borítót készítsen magának, mint egy könyv. Persze, ha könyvet veszünk, igyekszünk tartani magunkat az aranyszabályhoz: Ne a borító alapján ítélj! És ha ez sikerül is, sajnos, vagy sem, elég sok olyan külső tényező van, amely befolyásolja a döntésünket. Hogy melyek ezek, többek között erről is beszélgettünk Kovács Krisztiánnal, az Ectopolis Kulturális Magazin főszerkesztőjével. Az interjúban szó esett arról is, hogy honnan lehetünk biztosak abban, hogy jó könyvet választottunk, hogyan válik kultikussá egy alkotás, és hogy létezik-e túlértékelt klasszikus.

 
Edvard Munch - Sikoly
Fotó: Pixabay
 

Hogy végül is a különböző külső hatások ellenére, vagy épp azért, mely könyvet választjuk, bizonyos mértékig árulkodik rólunk is. Ahogy minden művészeti alkotás, amely elnyeri a tetszésünket. De vajon lehet-e a személyiségünk mélyebb elemzésébe bocsátkozni, az alapján, hogy milyen stílusú, esetleg milyen témájú festmény ragadja meg a figyelmünket? Gerevich József pszichiáter elmondta, ő sokszor Edvard Munch A sikoly című művét felhasználva végez vizsgálatokat a pácienseinél. Beszélt továbbá az úgynevezett Stendhal-szindrómáról is, amely jelenség lényege, hogy egy-egy alkotás szélsőséges hatással van ránk.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Galaxis kalauz
2022.05.11., szerda 15:00
Szerkesztő/Műsorvezető: Timár Ágnes