„Klubrádió
Galaxis kalauz

Levelek, szekrények, órák

27/05/2022 14:19

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A levélváltás XIX. századi etikettjétől a karórák ketyegéséig vezetett a Galaxis kalauz ezen a héten. Útközben azt is kiderítettük, mikor jött létre a lakberendezés, mint önálló szakma.

2022. május 25. Galaxis kalauz (2022. május 25., szerda 15:00)
48:07
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Az előző adásban Gáncs Nikolasz kalligráfus mesélt a szépírás művészetéről. A kézírás egykor a mindennapok része volt, mára viszont szinte teljesen eltávolodtunk tőle. Csupán különleges alkalmakkor vetünk papírra betűket saját kézzel, hogy aztán levél legyen belőle. A XIX. században azonban megvolt a levelezés etikettje és persze kellékei is. Fónagy Zoltán történész a 184. epizódban többek között beszélt a címzés és a borítékhajtogatás fontosságáról, valamint arról, hogy a hölgyeknek kék színű levélpapírra írtak üzenetet, illetve, hogy miként és kiknek küldtek levelet az 1800-as években.

Az interjúban szóba került egy levélíráshoz használt írószekrény, vagy dobozka, amely pontos példája a több funkciós és egyben dekoratív bútornak. A lakberendezés történetében nem egy olyan különleges darab található, amely ezekkel az erényekkel rendelkezik. Nevelő Judit, lakberendező, művészettörténész elmondta, talán nincs is olyan bútor, amely csupán egy funkciónak tenne eleget. Egészen az ókori Egyiptomig utaztunk vissza a beszélgetésben, majd az egyes korok jellegzetes bútorait vizsgáltuk.

Ha választanunk kellene egy olyan eszközt, amely bár a gyakorlati haszna miatt lett része az életünknek, mostanra mégis ugyanannyira fontos a külleme, akkor az valószínűleg az óra lenne. És ugyanannyira igaz ez a lakásban elhelyezett fali, álló vagy éppen kandalló órákra, mint az akár ékszerként, esetleg a társadalmi rang kifejezéseként viselt karórákra, vagy egykor a zsebben hordott ketyegőkre. Jung Péter órás többek között arról beszélt a folytatásban, hogy minden mechanikus óra lényegében ugyanúgy működik, így a javításuk, elkészítésük is azonos módon történik.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

 
 
Madame de Pompadour – Francois Boucher festménye 
 
Galaxis kalauz
2022. május 25., szerda 15:00
szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes