„Klubrádió
Galaxis kalauz

A szavak szépsége

20/05/2022 15:48

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A birtoklás vágyától a kézírás művészetéig vezetett a Galaxis kalauz ezen a héten. Útközben azt is kiderítettük, mi az illusztráció valódi feladata a szépirodalmi művekben.

2022. május 18. Galaxis kalauz (2022. május 18., szerda 15:00)
49:16
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Az előző adásban Gerevich József pszichiáter többek között arról is beszélt, hogy milyen hatással lehet ránk egy festmény, illetve, hogy mi alapján választjuk ki a nekünk tetszőt. A 183. epizódban Kocsor Ferenc viselkedéskutatóval arról beszélgettünk, hogy nem csak azt a képet tudjuk sokáig nézni, ami megtetszik, sőt a világ bármely ijesztő, vagy éppen undorító jelensége képes magára vonni a tekintetünket. Ha csak egy pillanatra is. A Pécsi Tudományegyetem tudományos munkatársa elmondta, az érdeklődésünk oka elsősorban a veszélyhelyzetekre való felkészülés. Az interjúban kitért arra is, hogy ami tetszik, azt viszont birtokolni is akarjuk. Ez pedig már inkább arról szól, hogy bizonyítsuk a külvilág felé a „felsőbbrendűségünket”.

A pozícióharcra remek példa egy aukciós szituáció, ahol – Kocsor Ferenc elmondása szerint – több okból, inkább a férfiak képviseltetik magukat. És bár a verseny egy adott festményéért folyik, ténylegesen nem az a díja nyertesnek.

A műsor folytatásában mi mégis a képek fontosságával foglalkoztunk. Herbszt László, illusztrátor arról beszélt, hogy bár hazánk ebben le van maradva, világviszonylatban egyre divatosabbá válik, hogy még a felnőtt szépirodalomban is gyarapodnak az illusztrációk. Hozzátette, nem gondolja, hogy ne lehetne régi klasszikus meséket új dizájnnal kiadni, akkor is, ha az eredetit szoktuk meg.

Még a folyóírás is lehet önmagában esztétikai élmény. A kalligráfiának több különböző ága létezik, amelyeket eltérő módszerekkel űznek. A japán kalligráfia nem csupán művészi eredmény, és nem is amolyan hobbi, mély spirituális tartalma van. Ezt már Gáncs Nikolasz kalligráfus mondta el az adásban, aki a szépírás művészetét Japánban tanulta. Az interjúban mesélt írásjegyekről, ecsetekről, valamint a keleti és a nyugati tradíciók közötti különbségekről.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Galaxis kalauz
2022.05.18., szerda 15:00
Szerkesztő/Műsorvezető: Timár Ágnes