„Klubrádió
Galaxis kalauz

Megírt és tetovált rózsák

30/06/2022 07:05

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A kis hercegtől az aforizmatetoválásokig vezetett a Galaxis kalauz ezen a héten. Útközben azt is kiderítettük, az utókor hogyan alakíthatja egy irodalmi mű megítélését.

2022. június 29. Galaxis kalauz (2022. június 29., szerda 15:00)
49:00
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
1900. július 29-én született Antoine de Saint-Exupéry. A kis herceg írója pilótaként is a franciák büszkesége. Ráadásul ő még abban az időben kezdett el repülni, amikor sokkal kevesebb technika segítette a légi közlekedést. Első írásai is akkori hivatását tükrözték, postajáratokat vezetett. Nem véletlen, hogy első könyve A déli futárgép – Postajárat délről címmel jelent meg 1928-ban. 1929-ben Dél-Amerikába költözött, mivel az argentin postavállalat igazgatójává nevezték ki. A második világháború alatt először a francia felderítőknél szolgált. Később New Yorkba szökött, és 1942-ben egy darabig Québecben lakott. Egy idő után visszatért Európába, hogy Franciaország felszabadításáért harcoljon. Utolsó küldetésére 1944. július 31-én éjjel indult el, de soha nem tért vissza. Burján Monika műfordító a 187. epizód első interjújában elmondta, egy Saint-Exupéry műveiből készített összeállítás kapcsán az író minden művét elolvasta. Kiemelte sok kapcsolódási pont van az írásokban, de a nyelvezetük például nagyon változatos. Burján Monika néhány éve fordította újra A kis herceget. Elmondta, félt a munka felelősségétől, de végül nagyon felemelő volt a számára, hogy elkészíthette a saját változatát.  

Fotó: Pixabay
 

Saint-Exupéry nem csökkenő elismertségének és legendájának jele az is, hogy az 1993 és 2001 között kibocsátott 50 frankoson az ő portréja szerepel. És habár sokan egy könyves írónak is tartják, több remekművet is alkotott. Gaborják Ádám, szerkesztővel, irodalomtörténésszel a folytatásban többek között az irodalmi művek utóéletéről beszélgettünk. Arra kerestük a választ, hogy levon-e bármit is a mű értékéből, ha a szerzőjének más fontos alkotása nem volt. Az interjúban arról is szó esett, hogy az utókor értelmezése hogyan alakítja át egy mű megítélését, és vajon bűn-e egy klasszikus szépirodalmi alkotás popularizálódása. Gaborják Ádám elmondta, neki egyáltalán nincs ellenére, ha irodalmi idézetek pólón, bögrén vagy éppen tetoválásként köszönnek vissza.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Galaxis kalauz
2022. április 29. szerda 15:00
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes