„Klubrádió
A lényeg

Érthetetlen galaxisok

19/05/2022 19:30

| Szerző: Klubrádió

A Tejútrendszerrel azonos méretű, de sokkal kevesebb csillaggal és jóval kevesebb sötét anyaggal bíró ultradiffúz galaxisok titkát fejthették meg tudósok.

Létezik két olyan galaxis, a DF2 és a DF4, ami egy ideje már foglalkoztatja a tudósokat – írja a hvg.hu. A portál arra is felhívja a figyelmet, hogy a két galaxis érdekessége, hogy az eddigi ismereteink szerint nem is lenne szabad létezniük.

A galaxisok kialakulásához illetve általános értelemben vett közel állandó mozgásukhoz szükség van a látható, és érzékelhető anyagokon kívül sötét anyagra is. Csakhogy sem a DF2, sem a DF4 nem rendelkezik az ehhez szükséges mennyiséggel.

A DF2-t és a DF4-et felfedező kutatók azonban úgy vélik, sikerült megtalálniuk a választ. A Nature-ben megjelent tanulmányuk szerint az objektumok két galaxis bonyolult kozmikus ütközése során keletkeztek. A modellezés szerint 8 milliárd évvel ezelőtt két törpegalaxis keringett egy harmadik nagyobb, az NGC 1052 körül, majd nagyjából 300 km/másodperces sebességgel nekiütköztek. Ennek következtében a két törpegalaxis áthaladt egymáson, amely során levált róluk a sötét anyag.

Ennek eredményeként a Tejútrendszerrel azonos méretű, de sokkal kevesebb csillaggal és jóval kevesebb sötét anyaggal bíró ultradiffúz galaxisok jöttek létre. Ilyen a DF2 és a DF4 is. A szakemberek szerint ezekben 100-szor kevesebb a sötét anyag, mint amennyinek a létezésük miatt lennie kellene.

Az elvégzett szimuláció magyarázatot adhat a DF2 és a DF4 létezésére, ám felvet egy még fontosabb kérdést: pontosan mi is a sötét anyag? Erre a tudósok a mai napig nem tudtak pontos választ adni, eddig ugyanis senki sem tudta azt kimutatni. Annyit sejtenek a szakemberek, hogy a gravitációs kölcsönhatásba léphet a szabályos anyaggal, ezért válhat le a galaxisokról az ütközés során.

A sötét anyag létét elsőként Vera Rubin amerikai csillagász vetette fel 1970-ben, amikor a spirális galaxisok vizsgálatánál arra figyeelt fel, hogy a galaxis nyúlványainak vége felé elhelyezkedő csillagok ugyanolyan sebességgel mozognak, mint a galaxisok középpontja felé elhelyezkedő csillagok. Ez egyben két dolgot jelenthetett, vagy a Newton-törvényekkel van valami probléma, vagy olyan anyag is jelen van, amelyet addig nem ismertünk. Ez a sötét anyag.