„Klubrádió
Esti gyors

Koporsópénz – Szénási Sándor jegyzete

19/07/2022 18:03

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

Burjátföldön, ahová szintén érkeznek a koporsók, már terjed egy keserű vicc arról, hogy mi a különbség az orosz katona és egy import ukrán hűtőszekrény között. És a válasz az, hogy a hűtőszekrény tovább tart.

2022. július 19. Esti gyors-részlet (2022.07.19. Szénási Sándor jegyzete)
00:00
00:00
A „Megbeszéljük?” című orosz tévéadásban a Irina Shikhman nevezetű műsorvezető egy család panaszáról forgatott riportot, és ebből kiderült, hogy a fiuk után, aki katonahalált halt Ukrajnában, az állam csak vonakodva és csak keveset fizet, épp csak a koporsót és a sírkövet állja.

Tudni kell, hogy Putyin rendeletére az „operációban” részt vevő fiúk halála után a családoknak kb. 41 ezer euró jár, természetesen rubelben, a sebesültek után 24 ezer euró, minden katonára biztosítást kötnek, kompenzációt fizetnek, ha a katona sérülése miatt nem folytathatja a szolgálatot, és egyéb egyösszegű juttatások is vannak.

Tekintettel arra, hogy Moszkva az ő módfelett nemzeti háborújába előszeretettel küld nemzetiségeket távoli szegény vidékekről, illetve a Donbaszban a kelet-ukrajnai nélkülöző oroszokat állítják a támadó csapatok élére, illetve hogy már elítélt bűnözők is kapnak egy esélyt a fronton, az anyagi ösztönzés sem nem csekély, sem nem hatástalan.

Igaz, Burjátföldön, ahová szintén érkeznek a koporsók, már terjed egy keserű vicc arról, hogy mi a különbség az orosz katona és egy import ukrán hűtőszekrény között. És a válasz az, hogy a hűtőszekrény tovább tart. Mégis, ott, ahol más megélhetés nincs, orosz katonának állni a család eltartását jelenti, és ha a katona elég kincset – televíziót, hűtőt, számítógépet, mobilt – tud a megszállt területeken rabolni, és ezeket még élve haza is viszi, beáll a bőség kora. Utána már, ha a családját igazán szereti, meg is halhat.

Még jobb a helyzet, ha a fiú az elit belbiztonsági Nemzeti Gárdában szolgál, ott ugyanis a halálával 80 ezer eurót keres a szüleinek, akik az állami felfogás szerint igazán beláthatják, hogy nem hiába fektettek a gyerekbe annyi pénzt, energiát, és gondoskodó szeretetet.

Nem beszélünk hülyeségeket, ne gondolják. A BBC médiafigyelő szolgálata szerint a Rosszija1 csatorna propagandafilmben számolt be arról, hogy egy elesett katona famíliája a koporsópénzből új Ladát vett, éspedig azért, mert az Alekszej gyerek mindig is egy fehér autóról álmodott. Épp ezért a temetőbe kocsival mennek majd, hogy az álmát megmutathassák a fiuknak.

Mondhatni, Alekszejnek, és a családjának tiszta szerencséje van, mert ha a Kreml nem bírja már zömmel baskírokkal, burjátokkal, bűnözőkkel, és donbaszi oroszokkal vívni a roppant nemzeti háborút, beüthet a sorozás, és akkor az önkéntes katonai szolgálatba csalogató pénzek sokat apadnak majd. Mert hát a sorozott katona olcsóbb, bár jelenléte már más korszakot jelent, akkor bizony a háborút háborúnak kell majd hívni, és a kiképzetlen fiúkból – oroszokból is – több hal majd meg.

A családok meg úgy járhatnak, mint a már említett orosz tévéadásban szereplő szülőpár, amely a gyerek után alig kapott pénzt. Ők ugyanis nem biológiai, hanem nevelőszülei voltak a fiuknak, és az más.

Lehet, hogy még melegek is.

Szénási Sándor jegyzete a 2022. július 19-i Esti gyorsban hangzott el.