„Klubrádió
Reggeli gyors

Szakértő: Az oroszok jól felszereltek, de a katonai állomány fogy

7/07/2022 12:51

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

A következő hetekben Donyeck megye nagyvárosaiban, Kramatorszkban, Szlovjanszkban és Bahmutban folynak majd a harcok – mondta Bendarzsevszkij Anton a Reggeli gyors című műsorban. A posztszovjet térség szakértője szerint az orosz erők jól felszereltek, de a katonai állomány jelentősen megcsappant.

2022. július 07. Reggeli gyors 2022.07.07. Bendarzsevszkij Anton
08:15
00:00

Oroszország már előkészítette az elfoglalt területek bekebelezését. A már megszállt Zaporizzsja és Herszon megyékben az adminisztráció fele orosz hivatalnokok kezében van, akik éppen előkészítik referendumot, ami lehetővé teszi az Oroszországhoz való csatlakozást. Moszkva így nukleáris doktrina alá vonhatja a két régiót, tehát, ha Ukrajna megpróbálná visszaszerezni azokat, akkor az oroszok atomfegyvereket is bevethetnének a védelmükre. Ez a sors várhat a donyecki és luhanszki régiókra is, ha az orosz megszállás sikerrel jár – mondta a posztszovjet térség szakértője.

A következő hetekben Donyeck megye nagyvárosaiban, Kramatorszkban, Szlovjanszkban és Bahmutban folynak majd a harcok. Ezek azonban már messzebb esnek az orosz határtól, így az ellátási lánc biztosítása problémás lesz a támadó félnek. Kramatorszk a donyecki régió adminisztratív központjávává vált mióta ukrán szeparatisták 2014-ben elfoglalták. A közel száznyolcvan ezer fős nagyvárost minden bizonnyal nagy erőkkel fogják védeni az ukránok. Az ukrán haderő augusztusra várja azoknak a nyugati fegyverszállítmányoknak a megérkezését, amikkel már nem csak védekezni, de támadni is tudnak. Az orosz oldalon pedig kimerültség látható: bár nehézfegyverzetben és lőszerben nincs hiány, a katonai állomány jelentősen megcsappant a harcokban. Oroszországnak mobilizálnia kéne a tartalékosait, hogy az előrenyomulást ugyanilyen intenzitással tudja folytatni. Azonban ezzel megtörné a különleges katonai hadművelet narratíváját. A deklarált háború és civilek besorozása pedig a széles lakosság ellenállását váltaná ki – zárta Bendarzsevszkij Anton.

Szijjártó Péter, külügyminiszter szerint elhúzódó háborúra kell számítanunk.

Szerdán Donyeck kormányzója evakuálásra szólított fel 350 ezer ukrán lakost.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors - részlet/interjú Bendarzsevszkij Antonnal
2022. július 07. csütörtök 08:33
Riporter: Para-Kovács Imre