„Klubrádió
A lényeg

Szalay-Bobrovniczky: Elkötelezettek vagyunk az önkéntes katonaság mellett

5/07/2022 09:38

| Szerző: Klubrádió

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter szerint mi vagyunk az egyetlenek Európában, akik nyíltan támogatják a békét. Szerinte nincs jelenleg reális esélye annak, hogy Magyarország háborúba keveredne, de szükségesnek tartja a hadsereg állományának önkéntes alapon történő növelését.

A honvédelmi miniszter alapvetése megegyezett az Orbán Viktor által legutóbb pénteken elmondottakkal, miszerint "egy hatalmas állam agressziót indított el egy szuverén állam ellen", és "nekünk, magyaroknak a megtámadott oldalán kell állnunk" – írja a 444.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hétfő esti, az MCC által a Scrutonban szervezett előadásán az orosz-ukrán háborúról beszélt, és hangsújozta Orbán mondatait, "a béke oldalán kell állnunk". Ezt állítása szerint is bizonyítja, hogy nem küld Magyarország fegyvereket Ukrajnának. Arról nem szólt, hogy Magyarországon keresztül is mennek fegyverszállítmányok a megtámadott országba.

A honvédelmi miniszter azt mondta, hogy - bár nincs reális veszélye egy támadásnak - fokozni kell a felkészültséget, fel kell gyorsítani a fegyverkezési programot, mobilizálni kell az országot a katonai beavatkozások elrettentésre végett.

Ennek érdekében Szalay-Bobrovniczky Kristóf két fontos témát jelölt ki; a hadsereg állományának növelését és a harcászati ipar fejlesztését. Elmondása szerint "arra van szükség, hogy a magyar fiatalok, hölgyek és urak változtassanak az eddigi terveiken és hivatásos, önkéntes vagy tartalékos módon, de álljanak be hadseregbe". Ezt azonban nem egyszerű elérni, amikor a magyar honvédelem kevés vonzó dolgot tud felmutatni.

Bár fontosnak tartja, hogy a katonai ismeret beépüljön a fiatalok mindennapjaiba, megerősítette azt az állítást, miszerint "Magyarország továbbra is elkötelezett az önkéntes katonaság mellett".

A honvédelmi miniszter részletes beszámolót tartott az új harcászati gépek beszerzéséről is.