„Klubrádió
A lényeg

Lettországban jövőre kötelező lesz a sorkatonaság

6/07/2022 08:41

| Szerző: Klubrádió

Lettországban jövőre visszaállítják a kötelező katonai sorszolgálatot – jelentette be Artis Pabriks. A védelmi miniszter a döntés háttereként az Oroszországgal szemben növekvő feszültséget és az ukrajnai háborút jelölte meg.

"Lettország jelenlegi katonai rendszere elérte határait. Ugyanakkor nincs okunk azt hinni, hogy Oroszország változtatni fog magatartásán” – mondta Pabriks újságíróknak, aki elmondta,  hogy a kötelező katonai szolgálatot 2023-ban állítják vissza, és az csak a férfiakra vonatkozik.

Summer Shield hadgyakorlat Lettországban
Adazi, 2022. május 27. Katonák a Defender Europe nemzetközi gyakorlattal kombinált Summer Shield elnevezésű hadgyakorlaton a lettországi Adaziban 2022. május 27-én. A Summer Shield műveletet a lett hadsereg szárazföldi erőinek gépesített gyalogdandárja vezeti. A hadgyakorlaton a NATO megnövelt előretolt jelenlét (enhanced Forward Presence, eFP) műveletének keretében Lettországban szolgáló lett, litván, dán, amerikai, brit és szlovák egységek vesznek részt. MTI/EPA/Toms Kalnins
Fotó: Toms Kalnins
 

Lettország a NATO-csatlakozás után beszüntette a kötelező katonai szolgálatot. A balti EU-tagállam hadserege 2007 óta hivatásos katonákból és önkéntes nemzetőrökből áll, akik hétvégenként, részmunkaidőben teljesítenek szolgálatot – írja a 444.hu.