„Klubrádió
A lényeg

Szijjártó a CNN-nek: Az áldozat nyerjen

6/07/2022 09:50

| Szerző: Klubrádió

A külgazdasági és külügyminiszter Christiane Amanpour műsorának vendége volt. A műsorvezető felvetésére, hogy az Oroszországnak fizetett gáz és olaj ára is segít az oroszoknak finanszírozni a háborút, Szijjártó úgy reagált: "mi ennek csupán nagyon kis része vagyunk", és Magyarország nem járul hozzá ahhoz, hogy Vlagyimir Putyin finanszírozni tudja a háborút.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter Christiane Amanpour vendégeként arról beszélt a CNN-en: a menekültek számából arra következtet, hogy egyhamar nem ér véget a háború, "mert ha lenne arra remény, hogy hamarosan véget ér, akkor csökkenne a menekültek száma, de sajnos nem ez a helyzet".

A hvg.hu összefoglalója szerint amikor az orosz Barátságért érdemrenddel kitüntetett Szijjártót arról kérdezte a riporter, hogy a magyar kormány kit látna szívesebben a háború nyerteseként, azt válaszolta: "Természetesen az áldozat nyerjen, ez nem kérdés".

Arra a felvetésre, hogy az Oroszországnak fizetett gáz és olaj ára is segít az oroszoknak finanszírozni a háborút, Szijjártó úgy reagált: "mi ennek csupán nagyon kis része vagyunk", majd azt is állította, Magyarország nem járul hozzá ahhoz, hogy Vlagyimir Putyin finanszírozni tudja a háborút.

Korábban a Klubrádió egy másik interjúról is beszámolt, ahol Szijjártó azt állította: "A kormány nem szórakozásból, hanem fizikai kényszerből vásárol orosz gázt, de "(...) amennyiben új gázforrást tárnak fel valahol a közelben, boldogan vásárolnánk onnan gázt".