„Támogassa
Reggeli gyors

Szakértő: Ebből a helyzetből Ukrajna nagyon vesztesen fog kikerülni

29/06/2022 13:05

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

A háború 127. napján Kis-Benedek József katonai szakértő szerint az már látszik, hogy Ukrajna elveszíti a háborút. Szerinte az év végéig tűzszünet lesz, és megkezdődnek a tárgyalások. De vajon Putyin más országokat is megtámadhat?

2022. június 29. Reggeli gyors - részlet 22.06.29. Kis-Benedek József
00:00
00:00

Kis-Benedek József, nyugállományozott ezredes, katonai hírszerző, azt mondta a Reggeli gyorsban, hogy Oroszország képességei arra alkalmassá teszik őket, hogy amit eredetileg elterveztek, azt megvalósítsák, azaz hogy Ukrajnát politikai, gazdasági és katonai területen meggyengítsék. Szerinte a háború addig nem ér véget, amíg ezt a célt el nem érik.

Ukrajnai háború
 
Ukrajnai háború
 
Kremencsuk, 2022. június 28. Bevásárlóközpont romjai között tűzoltók 2022. június 28-án, az ukrajnai Kremencsukot érő orosz rakétatámadás másnapján. MTI/EPA/Oleg Petraszjuk
Fotó: Oleg Petraszjuk
 

 

Azt azonban nem tartja valósszínűnek, hogy az agressziót ezt más országokra is kiterjesszék, ahogy a brit hírszerzés valószínűsíti. "Az már egy kemény dolog lenne, ha nyugat felé mennének". Egyrészt szembe kerülnének a NATO-val, benne az Egyesült Államokkal, amiből egy európai és azon is túli háború kerekedne, "világháborúként nevezhetnénk, ami senkinek nem lenne jó" - mondta Kis-Benedek. Szerinte ilyen nem is fog bekövetkezni. Ugyanakkor fenyegetésekkel lehet találkozni. Ezek között említette orosz részről a Fehéroroszországgal való erősödő kapcsolatokat, a másik oldalról a NATO részéről is

Szerinte a NATO mostani lépéseit Oroszország részéről ellenlépések követik majd, de az nem fog odavezetni, hogy a fegyveres küzdelembe más országokat is bevonjanak. A feszültség fokozódni fog, állapította meg a szakértő.

A háború iszonyú pénzeket emészt fel, ezért Kis-Benedek József úgy látja, hogy Ukrajna nem tudja finanszírozni, ezért ha nem érkezik támogatás, nem tudnak majd mást tenni, és megadják magukat. Egy ilyen megállapodás, nem azt jelenti szerinte, hogy visszaadnak minden területet, és folytatják az életet, mintha mi sem történt volna.

Oroszország hadereje 900 ezer fő, Ukrajnáé 220 ezer, ez hatszoros különbség, és az oroszok még további haditechnikai eszközöket is be tudnak vetni: ráadásul Oroszországban hivatalosan még nincs is háború. Kis-Benedek József szerint Oroszország olyan előnyös helyzetben van, amit kihasznál és ki is fog használni. Képesek a háborút folytatni, nincs olyan probléma, ami az ukránoknál megvan, állapította meg a katonai szakértő.

A nyugalmazott ezredes szerint az év végéig még elhúzódik a háború, de szerinte a tárgyalások még a tél beállta előtt elkezdődnek. "Először is tűzszünet, majd a tárgyalások: előkészületek most is vannak a háttérben" - tette hozzá. "Ebből a helyzetből Ukrajna nagyon vesztesen fog kikerülni": a keleti országrészt már elveszítette, a déli részt pedig valószínűleg egészen Odesszáig elveszíti, esetleg Transznisztriáig is elmennek. "Északon meglátjuk, mi lesz például Harkivval, amiről korábban lemondtak, de most megint támadják" - mondta.

"Krímet felejtsük el", szerinte ez az oroszok részéről nem tárgyalási téma, és ha Herszonig eljutottak, "visszalépésre nehéz számítani", mivel az oroszok már elkezdték megszervezni a közigazgatást is. "Őszig kiderül, meddig mennek tovább", de szerinte a déli területek is megszerzik "kemény harcok árán". 

Kis-Benedek megemlítette, hogy vannak országok és cégek, amiknek a háború hasznos, mint például az Egyesült Államok, ahol "gyakorlatilag lecserélik a fegyverzetüket, megszabadulnak azoktól a régi dolgoktól, amik kivonásra kerültek a haderőből". Ez tehát a háború előnye, mondta, de hozzátette, hogy az már más kérdés, hogy újakat fognak helyette rendszeresíteni, de a szakértő szerint "ez az élet rendje".

A magyar kormány Kis-Benedek József szerint nem egyértelműen politikai okokból nem ad fegyvereket Ukrajnának, hanem mert nincs mit. "A magyar honvédség annyira le van épülve, eladtak mindent, újjá kell építeni, és nagyon alacsony szinten kell kezdeni az építkezést". Beszélt azokról a korszerű harci eszközökről, amiket a magyar honvédség megrendelt, de még nem érkeztek meg. "Nekünk inkurrenciánk nincsen", azaz a régi harci eszközöket nem tudják eladni, "mert ócskavasnak számítanak és senkinek nem kell".