„Klubrádió
A lényeg

NATO-csúcs: még több amerikai érkezik Európába

29/06/2022 11:32

Az Egyesült Államok jelentősen megnöveli katonai jelenlétét Európában, jelentette be Joe Biden amerikai elnök szerdán a NATO madridi csúcstalálkozóján. "Szövetségeseinkkel együtt biztosítani fogjuk, hogy a NATO készen álljon mindenféle földi, tengeri vagy légi fenyegetés kezelésére" - mondta.

NATO-csúcs Madridban
 
NATO-csúcs Madridban
 
Madrid, 2022. június 29. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (j) és Joe Biden amerikai elnök a NATO madridi csúcstalálkozójának első napi ülése előtti kétoldalú megbeszélésen az Ifema kongresszusi és kiállítási központban 2022. június 29-én. MTI/EPA/EFE/Lavandeira Jr.
Fotó: Lavandeira Jr.
 

 

Az amerikai erők Spanyolországban, Lengyelországban, Romániában, a balti államokban, az Egyesült Királyságban, Németország és Olaszországban is növelik jelenlétüket.

A NATO-csúcson kedden Törökország belegyezett Svédország és Finnország NATO-tagságának támogatásába. Jens Stoltenberg főtitkár szerint a két ország várhatóan már szerdán megkaphatja a hivatalos felkérést a csatlakozásra, amelyet ugyan még mind a 30 NATO-tagállamnak jóvá kell hagynia, de így is néhány héten belül a szövetség teljes jogú tagjaivá válhatnak.

Jens Stoltenberg azt mondta, Vlagyimir Putyin a NATO bővítésének ellenzésével épp annak ellenkezőjét érte el. "Bármelyik ország megválaszthatja jövőjét". Finnország és Svédország májusban adta be felvételi kérelmét az észak-atlanti szövetségbe az Ukrajna ellen indított orosz támadásokra hivatkozva.

Törökország korábban azért ellenkezett, mert szerinte Svédország és Finnország pénzzel és fegyverrel is támogatja a terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspártot (PKK). A finn és a svéd kormány vállalta, hogy együttműködik Törökországgal a terroristagyanús személyek kiadatásában a jogállamiság keretein belül, a nemzetközi egyezményeknek megfelelően, írja az MTI.