„Klubrádió
Reggeli gyors

Kijev bombázása nem jelent orosz sikereket

27/06/2022 11:31

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Oroszország a hétvégén az ukrán fővárost rakétázta, de ahogy megérkeznek a nyugati fegyverek, azzal megbénítják majd az orosz tüzérséget, mondta Tálas Péter katonai szakértő a Reggeli gyorsban. Nagy stratégiai váltás előtt állnak az ukránok és az oroszok is: az előbbiek az oroszok gyenge pontjait keresik, az utóbbiak tanácstalanok, behívják-e a tartalékosokat.

2022. június 27. Reggeli gyors - részlet 2022.06.27. Tálas Péter
07:34
00:00

Ukrajna kitartása nagyban függ attól, hogy milyen tartós lesz a nyugati segély, és mikor érnek oda a nyugati nehézfegyverek, mondta a Reggeli gyorsban Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézet igazgatója. Ezeknek a fegyvereknek az első része csak most érkezett meg Ukrajnába. Tálas szerint enélkül a segítség nélkül Ukrajna nem tudná tartani magát, és Oroszország könnyebben foglalná el Donbászt, és más területeket, de a szakértő szerint még így sem valószínű, hogy az oroszok egész Ukrajnát meg tudnák szerezni.

Ukrajnai háború
 
Ukrajnai háború
 
Donyeck, 2022. június 21. Orosz rakéta maradványát viszi két földműves egy napraforgómezőn a donyecki régióban. MTI/AP/Efrem Lukackij
Fotó: Efrem Lukackij
 

A Nyugatnak döntenie kell arról, hogy a saját fegyverzetéből mennyit ad át Ukrajnának, illetve vagy új fegyverzetet tudnak-e, akarnak-e Ukrajnának szállítani. "Lassan kifogynak a szovjet gyártmányú fegyverek juttatásából" - mondta Tálas, aki szerint "ahhoz, hogy Oroszország vereséget szenvedjen, a Nyugatnak tovább kell folytatnia Ukrajna fegyveres támogatását, és előbb-utóbb eljutunk oda, hogy az oroszoknál modernebb fegyvereket fog kapni, mert nem nagyon lesz más".

Az oroszok a napokban Kijevet bombázták, de Tálas szerint ezek a tüzérségi eszközök nem jelentik azt, hogy területet is tudnának szerezni. A civilek szempontjából persze nagyon tragikus fejlemény, hogy újra bombázzák a fővárost, de szerinte ha Ukrajna elegendő mennyiségű modern fegyvereket kapna, akkor képes lesz az orosz tüzérséget bénítani, ami csökkenti az oroszok támadásának intenzitását.

Hogy milyen eredményeket tud Oroszország elérni, arról azt mondta, Krímet és Donbászt a szakértők szerint Ukrajna elveszítheti, de szerinte az egyáltalán nem biztos, hogy a teljes terület, amit most birtokolnak, például Herszon környékén, a kezükben maradhat. Az oroszok ugyanis csak úgy tudnak elérni eredményeket elérni Donbászban, ha mindent oda összpontosítanak, ez viszont lehetőséget kínál az ukránoknak, hogy Herszonnál és Harkivnál ellentámadásba menjenek át. A döntő kérdés szerinte az, hogy ha Oroszország mégis úgy dönt, hogy háborút hirdet és így a tartalékosokat is elkezdi behívni, akkor milyen lehetőségei lesznek Ukrajnának.

Ugyanakkor Tálas rámutatott, hogy a háború meghirdetésétől az oroszok maguk is ódzkodnak, mert valószínűleg "nem lenne annyira népszerű a történet, ha a tartalékosoknak kötelezően be kellene vonulni".

Hogy milyen stratégiai változásokra lehet számítani az ukránok részéről, arra Tálas azt mondta, "minél inkább csökken az ukrán harcképesség, élőerőben, eszközökben, annál inkább rá lesz szorulva a visszavonulásra, és azt fogják megvizsgálni, hogy az oroszokat hol lehet támadni".

Arról is beszélt, hogy bár a többség csak a legfontosabb harcterekre koncentrál, Luhanszkra és a Donyeck-medencéért zajlik harcokra, de felhívta a figyelmet, hogy az ukránok más területeken támadnak, és visszafoglalnak területeket, illetve rákényszerítik az oroszokat, hogy oda is erőket csoportosítsanak, de amíg az oroszok nem rendelik el a háborút, addig nekik sincs elég katonájuk. Ez "érezhető az orosz előre nyomulásban is" - mondta Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézet igazgatója a Reggeli gyorsban.