„Klubrádió
Esti gyors

Ember a Holdon – Kárpáti Iván jegyzete

23/08/2022 18:02

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

A tervek szerint 2025-ben, 53 évvel az utolsó landolás után, ismét ember állhat a Hold felszínén

2022. augusztus 23. Esti gyors-részlet (2022.08.23. Kárpáti Iván jegyzete)
02:22
00:00
Az én generációmnak nem adatott meg olyan élmény, mint azoknak, akik élőben figyelhették az első Holdra szállást.  

Mindig próbáltam elképzelni, milyen lehetett egy ekkora áttörést átélni. Furcsa módon talán támpontot adhat 2001 szeptember 11-e, csak ellenkező előjellel. Megrázó volt, ott volt a lakásunkban élőben, jóval több szögből közvetítve, még intenzívebben.

from

A NASA ma bejelentette: jövő hétfőn elindul az Orion űrkapszula egy gigantikus rakéta segítségével, hogy még személyzet nélkül megkerülje néhányszor az égitestet, aztán jöhet az emberes repülés, végül a tervek szerint 2025-ben, 53 évvel az utolsó landolás után, ismét ember állhat a Hold felszínén. Több milliárd emberből összesen 12-en járhattak ott. Ettől én továbbra is megborzongok, mint egy gyerek.

Hogy van-e értelme visszatérni, nem pedig szondákat küldözgetni? Nem tudom. Akik kételkednek, azt mondják – ahogy a ’60-as években is sokan –, hogy millió baj van a világban, minek erre költeni. Nekik is igazuk lehet. Nekem erre az a válaszom, hogy ettől vagyunk emberek. Semmi gyakorlati haszna az irodalomnak, a táncnak, a színháznak… soroljam? Ráadásul az űrkutatás mindig kitermelt olyan technológiákat is, amik aztán jól jöttek a hétköznapokban. Valóban ennek most van egy kis remake hangulata, újra játszuk, csak sokkal fejlettebb technológiával. Az első küldetést olyan informatikai háttérrel vezényelték le, aminél most sokkal izmosabb a telefon, ami a zsebünkben lapul. De akadtak emberek, akik ezzel a háttérrel mégis bepréselték magukat azokba a szerkezetekbe egy több mint 110 méter magas rakéta tetején és várták, hogy alattuk irányítottan, de leállíthatatlanul berobbanjon az első fokozatba töltött kerozin és a folyékony oxigén keveréke. Oda-vissza számtalan alkalommal meghalhattak volna, de megcsinálták.

Hogy egyszer eljut az ember a Marsra is, afelől nincs kétségem, legfeljebb én már nem élem meg. De piszok jó lesz majd azoknak, akik láthatják, ezt is biztosan tudom.

Kárpáti Iván jegyzete a 2022. augusztus 23-i Esti gyorsban hangzott el.