„Klubrádió
A lényeg

Még a nyáron elindulhat az Artemis-program

21/07/2022 19:30

| Szerző: Klubrádió

A program fő célja, hogy az amerikai űrhajósok több mint öt évtized után visszatérjenek a Holdra. Az Artemis 1 még legénység nélkül közelíti meg kísérőnket, majd visszatér a Földre. A küldetés a tervek szerint 39-42 napig tart majd.

A NASA bejelentette, hogy a nyáron tervezi az Artemis 1 fellövésével az Space Launch System (SLS) óriásrakétájának tesztelését, az eszköznek ez lesz az első repülése.

Az Artemis 1 még nem szállít személyzetet, amennyiben beválik az SLS rakéta, az Artemis 2 Orion kapszulája lesz az első, amelyben legénység utazik.

Az Orion kapszulát az űrhajó juttatja el a Holdhoz, ahol pályára áll, majd visszatér a Földre. A küldetés a NASA tájékoztatása szerint az indulás időpontjától függően 39-42 napig tarthat – írja a hvg.hu.

Az Orion kapszulát 2014-ben egy Delta IV rakétával már tesztelték, akkor két alkalommal kerülte meg a Földet. A kísérletben a kapszula hőpajzsát vizsgálták.

Az Artemis 1 küldetésről visszaérkező kapszula azonban a Föld légkörébe lépve sokkal nagyobb megpróbáltatásnak lesz kitéve. Csaknem 40 000 km/h sebességgel érkezik, és "a Nap hőmérsékletének felét" kell elviselnie – hangsúlyozta Mike Sarafin, a NASA küldetésért felelős vezetője a szerdai sajtótájékoztatón.

Az Artemis 2-küldetést jelenleg 2024-re tervezik. Az űrhajósokkal a fedélzetén az űrhajó akkor megkerüli majd a Holdat, de nem száll le. A holdraszállás feladatát az Artemis 3 legénysége kapja, amely legkorábban 2025-ben indulhat.