„Klubrádió
Esti gyors

Nagy lépéssel közelebb az emberes Mars-misszió

23/02/2021 22:46

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A sikeres landolást követően egy-két héten át a teljes diagnosztika, valamint a beállítások finomhangolása következik. A Perseverance rover ezután kezdheti meg közel 20 kilométeres mintagyűjtő útját. Ezeket a mintákat várhatóan 2031-ben juttatják el a Földre. Kereszturi Ákos, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont, Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet tudományos munkatársa szerint a küldetés sikere az egyik nagy lépés afelé, hogy ember lépjen a Marsra.

2021. február 23. Esti gyors - részlet 21.02.23. Kereszturi Ákos
06:10
00:00

Még a járvány sem vonhatja el a figyelmet a NASA legutóbbi sikeréről, a Perseverance sikeres landolásáról. Kereszturi Ákos, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont, Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet tudományos munkatársa szerint az eddig közzétett információk szerint minden a tervek szerint és a legnagobb rendben történt a landoláskor és azt követően is. A szakember úgy véli, ez reményre adhat okot.

Korábban a Curiosity bár szintén sikeres misszió volt, a rover egyik műszere meghibásodott, és csak részben volt működőképes. Jelenleg hasonló sérülésről nincs szó. A rovert szállító légidaru, miután letette a gépet, feladatát kiszolgálva pár kilométerrel arrébb lezuhant.

 
Mars Fotó:
Aynur Zakirov/Pixabay
 

A következő egy-két hétben ellenőrzik a rendszereket, kalibrációs folyamatok zajlanak, majd pedig a tervek alapján a rover körülbelül 20 kilométert fog megtenni, és ez alatt több mint 40 kőzetmintát fog gyűjteni. A mintákat összekészíti és  egy következő misszió (2028) során egy arra alkalmas eszköz elhozza azokat a Földre. A bonyolult, több Mars-küldetést magában foglaló folyamat célja, hogy ezeket a mintákat itt, közvetlen környezetben, laboratóriumi környezetben vizsgálják meg. Először a Rover elhelyezi a mintákat egy meghatározott ponton, majd a egy felszálló egységgel ellátott eszköz begyűjti azokat, és egy kis rakéta rakterében helyezi el. A rakéta ezután a tervek szerint Mars körüli pályára áll, majd találkozik a bolygó körül keringő szatelittel. Innen pedig megkezdi egy másik rakéta segítségével útját vissza a Földre, várhatóan 2031-ben. Ez az emberes Mars-küldetések előtti utolsó nagy lépcsőfok.

Másik érdekessége a Perserverance felszerelésének, a drón. Ha minden a tervek szerint alakul, ez lesz az első ember által készített eszköz, amelyik egy idegen bolygón repül. Mivel technológiai kísérletről van szó, az eszközre csak egy kamerát telepítettek. Néhány alkalommal repül majd párszáz métert. A kísérlet célja megérteni a Mars aerodinamikai sajátosságait. A marsi atmoszféra sűrűsége kevesebb mint 1 százaléka a földiének. Az eszköz fő feladata térképszeti adatok gyűjtése lesz.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Kereszturi Ákossal
2021.02.23. 18:53
Riporter: Kárpáti Iván