„Klubrádió
Ötös - Para-Kovács Imrével

Szex a Holdon?

5/08/2019 15:03

| Szerző: Klubrádió

Ötven éve járt először ember a Holdon. Sokan ma is kétkednek, egyszerűen nem hiszik el, hogy megtörtént.

2019. augusztus 05. Ötös - részlet 19.08.05. Hraskó Gábor
42:12
00:00

A címben jelzett akció úgy értendő, hogy - ha igaz - egy úrnak sikerült illegális módon némi holdkőzetet szereznie, azt szórta az ágyra. Így teljesülhetett a vágya. Nem ez az egyetlen történet, legenda a Holdra szállás körül, vannak akik megkérdőjelezik, hogy egyáltalán megtörtént-e.

Hraskó Gábor, a Szkeptikus Társaság elnöke néhány kérdést tisztázott az Ötösben. Az egyik bizonyíték az, hogy rádióamatőrök (még Magyarországról is) követték a Hold irányából érkező adásokat, amelyek egy űrállomásról nem érkezhettek 50 évvel ezelőtt.

A kétkedők egyik érve az, hogy lobog az amerikai zászló a képeken, pedig a Holdnak nincs is számottevő légköre, tehát szél sem lehet. A válasz erre az, hogy az űrhajósok a látvány kedvéért olyan zászlót vittek magukkal, amely azt az érzetet kelti, mintha lobogna.

Kérdés volt az is, hogy a fényképeken furcsák az árnyékok, illetve nem látszanak a csillagok. Erre az expozíciós idő a válasz, azért nem látszanak a csillagok, mert rövid ideig exponáltak, az árnyékok pedig azért olyanok, amilyenek, mert a Hold felszínének elég rossz a fényvisszaverő képessége.

A másik felvetés szerint a filmen a furcsa mozgást úgy imitálták, hogy lelassították azt, így szemléltetvén, hogy a Holdon csak egyhatod gravitáció van a földihez képest. Szakemberek felgyorsították a filmet és még így sem sikerült a földihez hasonló emberi mozgást látni, vagyis ez a vélt hamisítás sem igazolható. Egyébként a holdjáró által felvert por mozgása, leülepedése is olyan, hogy azt a Földön nem lehet utánozni.

Ha már por. Az is kételyt ébresztett egyesekben, hogy miként maradhattak meg olyan tisztán, kivehetően az űrhajósok lábnyomai a porban. Nos, pontosan azért, mert speciális por és nem homok, egyébként mintát is hoztak belőle.

Neil Armstrong és Edwin Aldrin Holdra szállása leginkább politikai és katonai akarat volt annak idején, nem igazán a tudományos jelentőségét vették figyelembe. A versengés volt a lényeg, legyőzni a szovjeteket. Hraskó Gábor szerint most újraindul az űrverseny, de most már Kína és India részvételével.

Ha kíváncsi további érdekességekre, kattintson a fenti lejátszóra. Kiemelt kép:Flickr.com.

Ötös
2019.08.05. 10:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre