„Klubrádió
Esti gyors

A hatszáz milliós kérdés – Dési János jegyzete

8/08/2022 17:17

| Szerző: Dési János/Klubrádió

"Ha az iskolák egy részében megszűnik a természettudományos oktatás, akkor annak súlyos következményei lesznek, a nép gyermekei elhülyülnek és szörnyű dolgokat művelnek majd", de a NER-elit nagy része is jó iskolákba járt. 

2022. augusztus 08. Esti gyors - részlet 22.08.08. Dési János jegyzete
04:38
00:00

A napokban két hirdetés is borzolta azok idegeit, akik még képesek borzolódni. Mindkettőben tanárt kerestek jobb magyarországi iskolákba. Az egyik szövege szerint gyere tanárnak

Elvárás:
Szakirányú főiskolai vagy egyetemi végzettség.

Amit kínálunk:
Felújított épület, ligetes udvar, főállású tanítványok, versenyképes kollégák, hosszú távú főnökök egy európai uniós főváros csendes kertvárosában.

Juttatások:
fizetés (majdnem elég egy hónapra, így legfeljebb kétféle mellékjövedelemről kell gondoskodnod);
korlátlan túlóralehetőség (ingyen!);
SZÉP-kártya (ha jó a kézügyességed, különben valószínűleg ronda lesz.).

Előnyt jelent:
Olyan házastárs, élettárs, szülő, aki el tud tartani.

A másik, amit most a hétvégén láttam: úgy keresnek matek, kémia, biológia és talán angol tanárt, hogy pedagógiai végzettség nem szükséges. És nem baj, ha van valami közöd a fent nevezett tantárgyakhoz, de ha jól értem ez sem olyan fontos most már. Ha nincs, nincs – ne legyünk telhetetlenek. A fizetésről meg lásd az előző hirdetést – ennyiért kár lenne csodát várni. Az óvodákban működő közmunkásokról már szóltam a minap, megjegyezve, hogy amíg egy kezdő óvoda-pedagógus három év főiskola után havi 140 ezer forintot kap – nincs is min csodálkozni.

Akadnak hangok, amelyek szerint, ha az iskolák egy részében megszűnik a természettudományos oktatás, akkor annak súlyos következményei lesznek, (ha a nem természettudományos, akkor is) a nép gyermekei elhülyülnek és szörnyű dolgokat művelnek majd. Álljunk azért meg egy pillanatra. Azok, akik ma úgy döntenek, hogy természetvédelmi területeken is ki lehet vágni minden fát – ne vágj ki minden fát – azoknak még jutott biológia, fizika, kémia tanár. Akár tudhatnák is, hogy az efféle rablógazdaságnak milyen csúnya következményei lesznek – és tessék, ettől még garázdálkodnak tovább.

Biztos vagyok benne, hogy a NER lovagok egy jó része szintén jó iskolába járt, oktatóik, nevelői próbálták szépre jóra oktatni őket – ettől még lopnak, betonoznak, fát vágnak, basáskodnak és azt hiszik, nekik mindent lehet.

Vagy „Mészáros Lőrinc” egy szimpla érettségivel könnyedén bemutatja, hogy okosabb Zuckerbergnél – nincs itt kérem semmi látnivaló, lehet továbbhaladni.

Közben érkezett a hír, hogy az Operaház előadásainak egy részét nem tartja meg a következőkben, játszóhelyeket zár be, mert a kormányzat hirtelenjében elvon 600 milliót. Bizony, a garast a fogunkhoz kell verni. Bár a hittantanárok – nyilván megérdemelten amúgy – éppen a minap kaptak az államtól csak úgy 6 milliárdot, ami ugye a régi iskola szerint 6 ezer millió.

Van egy Churchillnek tulajdonított anekdota, hogy a háborús kabinetben egy lelkes ifjú miniszter a háború alatt sorolta milyen kulturális intézményektől kellene pénzt megvonni a nagy nélkülözések között. Mire a brit miniszterelnök azt felelte neki: Ha elvesszük a pénzt a kultúrától, akkor miért harcolnánk a fasisztákkal.

De lehet, hogy nem kell ilyen messzire menni. Az Operaház vezetője kicsit ügyetlenkén tréfálkozott a felújított épület megnyitásakor:

„12 év! Ezután már tényleg mindenkinek mennie kellett. Nem akarok ötleteket adni, de ez tényleg lassan elközeleg.”

Szerencsére ennél a pillanatnál a kamera pont a miniszterelnök páholyát mutatta.

Lehet, hogy ez kerül most 600 millióba, ha lenne számtantanár még valahol, talán ki tudnánk számolni.

Dési János jegyzete az Esti gyors 2022. augusztus 8-ai adásában hangzott el.