„Klubrádió
Esti gyors

Rosszulléti társadalom – Hardy Mihály jegyzete

26/08/2022 18:03

| Szerző: Hardy Mihály/Klubrádió

Fordított világban élünk. Jóléti társadalom helyett, ahol a polgár úgy érzi, minden körülötte forog, olajozottan működik az ő pénzéből, a miatta fenntartott gépezet, a miénk mintha direkt rosszulléti társadalom lenne. Mintha az lenne a cél, hogy az egyébként általunk fenntartott állam hogyan tud még jobban kicsesz..., szóval kiszúrni a saját polgárával, hogyan tudná még jobban megkeseríteni a mindennapjainkat.

2022. augusztus 26. Esti gyors-részlet (2022.08.26. Hardy Mihály jegyzete)
03:23
00:00
Nem tudom, elgondolkodtak-e mostanában… az akadályfutásról? No, nem az atlétika 3000 méteres számára gondoltam, hanem úgy bárminek az elintézésére, itt ezen a 93.000 négyzetkilométeren. A hivatalos és a nem feltétlen hivatalos ügyintézésre. Néha egyenesen Franz Kafka tollára kívánkozna, annyira abszurd, nyomasztó és szürreális az, amit ma magyar valóságnak nevezünk.

Mielőtt az igazán komoly példákat sorolnám, hadd osszak meg két friss epizódot, saját gyűjtést. Ma reggel már korán hatalmas autósor kígyózott az 51-es út melletti benzinkútnál, ahol tankolni szoktam. Mostanában nem ritkán 15-20 percnyi várakozásba telik, mire sikerül hozzájutni az áhított, rezsimcsökkentett 95-ös benzinből 35-40 literhez. Biztosak Önök abban, hogy ennek tényleg így kell lennie? Utoljára a boldogult Szovjetunióban, a hiánygazdaság őshazájában láttam ekkora, kígyózó autósorokat a kutaknál. Ott tényleg sokszor nem volt benzin, a világ legnagyobb olajtermelő országában, de ez vagy negyven évvel ezelőtt volt.

Utána egy diszkont áruházlánc pénztárosa kérte el egy palack bor vásárlása miatt a személyi igazolványomat, pedig már háromszor 18 éves is elmúltam. Szabad szemmel láthatóan. Szabadkozott, már csak a hónap végéig tart ez a bornírt hülyeség, de ezt ott fent, bökött az égre, valaki kitalálta. Vevőelijesztésnek mindenesetre pompás fogás.

És akkor még nem beszéltünk arról, hogy hány tízezer ember szaladgált nyaralás helyett a KATA megszüntetése miatt könyvelőhöz, fűhöz-fához, hányan töltöttek el napokat a különféle ügyfélszolgálatoknál sorban állva, hogy végre eligazodjanak a bemondásos villany- és gázszámla útvesztőjében. Amivel – jegyzem meg – Mészáros Lőrincnek takarítják meg a havi leolvasás költségét. Mert persze a neten fél napot kellett kísérletezni a bűvös számok beírásával, már ha sikerült egyáltalán. Rendszerhiba, mondanák az IT-s szakemberek, szerintem meg ez az egész rendszer lett elszúrva. Nem kicsit, nagyon.

Fordított világban élünk. Jóléti társadalom helyett, ahol a polgár úgy érzi, minden körülötte forog, olajozottan működik az ő pénzéből, a miatta fenntartott gépezet, a miénk mintha direkt rosszulléti társadalom lenne. Mintha az lenne a cél, hogy az egyébként általunk fenntartott állam hogyan tud még jobban kicsesz..., szóval kiszúrni a saját polgárával, hogyan tudná még jobban megkeseríteni a mindennapjainkat. Heteket, hónapokat lopnak el így az életünkből, amikor orvosi beutaló, adóhivatali ügyintézés, telefonszámla korrekció, hitelbírálat vagy ki tudja még mi okból várakoztatnak bennünket, szinte mindenütt. Olyan értékes időt vesznek el tőlünk, amit akár a családunkkal, akár a Klubrádió otthoni hallgatásával tölthetnénk el. Hasznosan.

Hardy Mihály jegyzete a 2022. augusztus 26-i Esti Gyorsban hangzott el.