„Klubrádió
Esti gyors

Cirkálóból tengeralattjáró – Hardy Mihály jegyzete

20/04/2022 18:03

| Szerző: Hardy Mihály/Klubrádió

"Legfeljebb egy hét múlva az ITAR-TASSZ orosz hírügynökség kiadja a Fekete-tengeri Orosz Flotta közleményét, hogy a Moszkva cirkálót átvezényelték – az orosz tengeralattjáró egységekhez…"

2022. április 20. Esti gyors-részlet (2022.04.20. Hardy Mihály jegyzete)
02:50
00:00

Nem tudom, elgondolkodtak-e mostanában a… háborús propagandán? Azon, hogy a világ mennyire két részre szakadt ebben az ügyben, és hogy mennyire felváltotta a vakhit, a digitális buborék, meg a faék egyszerűségű üzenetek világa a tények és adatok tiszteletét. Sokan vagyunk, akik korábban úgy hittük, a mi generációnk már kimarad ebből. A háborús propaganda csak a történelemkönyvek vagy kommunikációs tankönyvek oldalaira száműzött jelenség marad.

Most pedig azt látjuk, hogy a kommunikációs hadviselés mind az ukrán, mind az orosz oldalon legalább annyira fontossá vált, mint a harci drónok meg a páncéltörő rakéták. És tegyük hozzá: legalább annyira halálossá is. Az egyik legfontosabb, máris levonható tanulság, hogy ember legyen a talpán, aki eligazodik az egymásnak szögesen ellentmondó nyilatkozatok és jelentések zűrzavarában.

És sajnos azt is látjuk, hogy az Oroszországban felépített totalitárius diktatúra egyben totális kontroll alatt tartja azt is, hogy mit gondoljanak, mit gondolhatnak az orosz emberek a hábo… akarom mondani, a speciális katonai műveletről. Az első hetekben tapasztalt tiltakozásokat brutális rendőri erővel takarították le az orosz városok utcáiról. Elhallgattatták a még fügefalevélnek megőrzött néhány független rádiót és weboldalt, lekapcsolták a külföldi internetes oldalakat. Oroszországban már régen nincsenek független napilapok és televíziók, amikből az orosz emberek tájékozódhatnának. És egy 140 milliós, a külvilágtól hermetikusan elzárt népnek bármit be lehet mesélni, hiszen nincsen rés a pajzson, totális az állami agymosás. A putyini Oroszországban évek óta tart a gondolkodás-ellenes speciális hadművelet és jóval sikeresebb, mint a donyecki régióban elakadt T-72-es harckocsikból álló hadoszlopok.

Az állami propaganda által megdolgozott közvéleménynek még azt is el lehet adni Oroszországban, hogy a bucsai tömegmészárlást is maguk az ukránok követték el, hogy lejárassák vele azt a drága jó felszabadítót, Vlagyimir Putyint és hadseregét.

És az orosz közvélemény a mai napig úgy tudja, hogy a Fekete-tengeren egyszerűen tűz ütött ki a Moszkva rakétás cirkáló fedélzetén, majd a viharos tengeren szegény hadihajó vontatás közben elsüllyedt. Legfeljebb egy hét múlva az ITAR-TASSZ orosz hírügynökség kiadja a Fekete-tengeri Orosz Flotta közleményét, hogy a Moszkva cirkálót átvezényelték – az orosz tengeralattjáró egységekhez…

Hardy Mihály jegyzete az Esti gyors 2022. április 20-ai adásában hangzott el.