„Klubrádió
Esti gyors

Értsük meg Orbánékat! – Hardy Mihály jegyzete – Nyelvi kalauz

21/07/2022 18:20

| Szerző: Hardy Mihály/Klubrádió

Minden a fordítottjára változik Magyarországon, a szavak pont az ellenkezőjét jelentik a valóságnak, ami a diktatúrák lényegéből fakad. Megvédjük a rezsicsökkentést, azaz valójában brutálisan megemeljük az áram és a földgáz árát. Nem lesznek megszorítások, azaz olyan adóemelés jön, hogy sokan azt sem tudják, mihez kapjanak. És van még jó pár érdekes példa. Alább.

2022. július 21. Esti gyors-részlet (2022.07.21. Hardy Mihály jegyzete)
02:13
00:00

Nem tudom elgondolkodtak-e mostanában… erről a furcsa, fordított világról, amiben élünk. Arról, hogy ezen a mai Magyarországon valahogy minden a fordítottjára változik, hogy a szavak pont az ellenkezőjét jelentik a valóságnak vagy mint az értelmező szótárban. Vagy hogy mintha az egész magyar társadalom hátrafelé menne, nem előre.

Azt persze elfogadhatjuk alapértelmezésnek, hogy ez a fordított világ a diktatúrák lényegéből fakad. Aki olvasott a történelemről vagy még emlékszik a negyven-ötven évvel ezelőtti világra, tudja, hogy miről beszélek. Vegyünk néhány példamondatot a kormány szótárából az elmúlt napokból! És rögtön mellé tesszük a megfejtését is:

  • Megvédjük a rezsicsökkentést – valójában brutálisan megemeljük az áram és a földgáz árát.
  • Nem lesznek megszorítások – olyan adóemelés jön, hogy sokan azt sem tudják, mihez kapjanak.
  • Mindennél fontosabb a béke – fogadják már el ezek az izgága ukránok, hogy az orosz medve erősebb és tegyék le a fegyvert!
  • Küszöbön áll a megállapodás Brüsszellel, elhárultak az akadályok – valójában a láthatáron sincs az egyezség, de ezentúl minden elhibázott döntéséért, saját gazdaságpolitikai tévedésért lehet az EU-t hibáztatni!
  • Háborús infláció van – minden szakember tudja és mondja is, hogy az áremelkedés már jóval a háború kitörése előtt elkezdődött, a felelőtlen költekezés és osztogatás meg gyenge forint miatt magasak az árak!
  • Elhibázottak a Moszkva elleni szankciók – valójában Oroszország már fizetésképtelenné vált, de mi, mint magyar kormány szeretnénk Vlagyimir Putyinnak kicsit besegíteni a gázvásárlással.

Ennyit a rögtönzött magyar-magyar szótárból. Tartok tőle, hogy a következő napokban a gyűjtés újabb hangzatos, de valóságtartalmát illetően gyökeresen ellentétes értelmű mondatokkal fog szaporodni. Ilyen ez a mi fordított világunk…

Hardy Mihály jegyzete az Esti gyors 2022. július 21-i, csütörtöki adásában hangzott el a szerző felolvasásában.