„Klubrádió
Esti gyors

Orbánt nem lehet jobbról előzni – Hardy Mihály jegyzete

4/04/2022 18:03

| Szerző: Hardy Mihály/Klubrádió

Az inga nem, hogy nem lendült vissza középre, hanem ha lehet, még erősebben kitért jobbra.

2022. április 04. Esti gyors-részlet (2022.04.04. Hardy Mihály jegyzete)
03:22
00:00
Nem tudom, elgondolkodtak-e a tegnapi választások eredményén, nyilván igen. És még sokáig kell szokni és elemezni, hogy vajon mi okozta ezt az újabb, mindent elsöprő kormánypárti győzelmet és az egyesült ellenzék kudarcát. Tetszik vagy nem tetszik, szembe kell nézni a tényekkel. Ehhez szeretnék néhány támpontot adni, előre bocsájtva, hogy utólag persze mindenki nagyon okos.

Annyit egészen biztosan megállapíthatunk, hogy az inga nem, hogy nem lendült vissza középre, hanem ha lehet, még erősebben kitért jobbra. Amiben nincs semmi meglepő tizenkét év FIDESZ-kormányzás után. Súlyos jel, hogy az ún. mihazánkos, szélsőjobboldali párt tagjai is bekerültek a parlamentbe, jóllehet sokan a Jobbik szakadása után nyilván a kormánypártokhoz csatlakoztak. Magyarország mégis hátrafelé menne, nem előre?!

A másik következtetés, hogy Orbán Viktort nem lehet jobbról megelőzni. Hiába hangoztatta konzervatív értékeit és kereszténységét Márki-Zay Péter, ezzel nem tudott szavazókat átcsábítani a Fidesztől. Attól a párttól, amit a vezetője szeret újabban kereszténydemokratának nevezni, miközben köztudottan sem nem keresztény, sem nem demokrata. De mennyire, hogy nem az!

Jogos a kérdés, hogy akkor az a 2 millió hétszázezer szavazó, aki most is a Fideszre adta a voksát, ők vajon mind félrevezetett, agymosott emberek lennének? Részben azok, de csak részben. Vannak köztük, akik szinte vallásos rajongásból, mások érdekből és vannak, akik a kormánypárti propaganda-úthenger hatására húzták az ikszet a Fidesz mellé a szavazólapon. És nyilván nem kevesen vannak, akikre hatással volt az év eleji pénzeső, a 13. havi nyugdíj, a családi adóvisszatérítés, az adókedvezmény meg a félévnyi ún. fegyverpénz a rendőröknek meg a katonáknak. Ezt a hatást sem szabad alábecsülni: nincs az az adriai jachtozás vagy hazai helikopterezés, ami elhomályosítaná a négyévente juttatott alamizsna szavazatvásárló hatását.

Pedig tudjuk, hogy az eddigi osztogatásnak súlyos ára lesz, már a tavasz végén. Kétszámjegyű infláció, hatszáz forintos benzinár, az élelmiszerek drasztikus drágulásával kísérve. Agyő olcsó csirkefarhát! A kibontakozó gazdasági válság a szélsőjobboldali demagógiával keveredve veszélyes gyúelegy, sajnos túlontúl jól ismerjük a történelemből.

Végül az ellenzéki előválasztás sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Beszédes példa, hogy a két legnagyobb ellenzéki párt vezetője mennyire sietett elhatárolódni Márki-Zay Pétertől és a nyakába varrni azt a vereséget, amiért valójában ők a felelősek igazán. Például azzal, hogy Magyarországon tizenkét éve nem sikerült vonzó liberális vagy éppen baloldali alternatívát kínálni, sem versenyképes politikusokat kitermelni. Csak pártpolitikai maszatolás és hatalmi játszmák zajlanak a háttérben. Az eredmény közismert.

Hardy Mihály jegyzete a 2022. árilis 4-i Esti gyorsban hangzott el.