„Klubrádió
Reggeli gyors

Idén is voltak választási csalások

4/04/2022 13:47

| Szerző: Klubrádió

Döbrentey Dániel, a TASZ Politikai Szabadságjogi Projekt szakértője szerint az alapvető visszaélési formák most is a szavazók szervezett utaztatása és a szavazatvásárlások voltak.

2022. április 04. Reggeli gyors - részlet 22.04.04. Döbrentey Dániel
08:04
00:00
Döbrentey Dániel két dologra hívta fel a figyelmet a vasárnapi választással kapcsolatban. A levélszavazással kapcsolatban tapasztalt elképesztő mennyiségű anomália alapjaiban kérdőjelezi meg, hogy – részben a jogalkotási hiányosságok, illetve a hatóságok elégtelen fellépése miatt – egyáltalán ebben a formában alkalmas-e a jövőben arra, hogy a polgárok véleményt nyilvánítsanak a választásokon. A másik, amit a Tiszta szavazás koalíció részeseként tapasztaltak, hogy technikailag ugyan rendben zajlott a választás (nem voltak óriási sorok az átjelentkezéseknél, illetve az informatikai rendszer sem "fagyott le"), de országszerte nyíltan zajlottak azok a visszaélési formák, amik mostanra már sok éves múltra tekintenek vissza: a szavazók szervezett utaztatása, illetve a szavazatvásárlások. Ezekben az ügyekben – ahol már lehetett – a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogászai és a helyi aktivisták megtették a szükséges jogi lépéseket, választási kifogást, illetve feljelentést is tettek, sőt voltak olyan esetek, ahol a rendőrség a helyszínen járt el.
A 4 évvel ezelőtti választáshoz képest idén az átjelentkezések nem okoztak különösebb problémát, azonban most elég sok bejelentés érkezett arról, hogy a mozgóurnákat nem tudták kivinni az érintetetteknek. Hogy ennek mi az oka, azt csak találgatni tudjuk, mondta a TASZ szakértője.
A hivatalos, tehát a jogi értelemben vett végleges határozat a választás végeredményéről hetek múlva születik meg, viszont már a héten fogunk látni adatokat arra vonatkozóan, hogy az átjelentkezéses szavazatok, illetve a külképviseleteken leadott szavazatok hogyan alakultak. A külföldön leadott szavazatok esetében nagyon fontos, hogy a szavazás titkosságának megőrzése miatt ezeket hazahozzák, illetve átszállítsák a lakóhelyük szerinti szavazókörbe. Ennek megfelelően amit most látunk, jogi értelemben véve nem végleges eredmény, ami azokban a körzetekben bírhat jelentőséggel, ahol nagyon szoros az eredmény az első és a második helyezett között. Nagyon magas (98 százalék feletti) százaléknál tart a feldolgozottság, de ebben az átjelentkezéses és a külképviseleten leadott szavazatok egyáltalán nincsenek benne – mondta Döbrentey Dániel, a TASZ Politikai Szabadságjogi Projekt szakértője, a Választási Jogi Program koordinátora.

A teljes beszélgetést a cikk elején a lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Döbrentey Dániellel
2022. április 04., hétfő 07:41
Műsorvezető: Szénási Sándor