„Klubrádió
Reggeli gyors

Tanárok: az új kormány megalakulása után újra indul a tiltakozás

4/04/2022 10:59

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Az elmúlt hónapokban a tanárok egy része a saját egzisztenciáját sem féltve tiltakozott az oktatás lezüllesztése, a tanárok megalázó fizetése ellen. A kormány időhúzással, rendeletekkel akadályozta a tanárok lehetőségeit. Törley Katalin francia tanár arról beszélt, hogy igyekeznek az új kormánnyal tárgyalni, holott ez ugyanaz a kormány, ami sunnyogással akadályozta őket eddig. Ők mindenesetre folytatják.

2022. április 04. Reggeli gyors - részlet 22.04.04. Törley Katalin
05:01
00:00

Bár a tanárok a választás előtti hetekben felfüggesztették a sztrájkot, de az új kormánnyal folytatni akarják a tárgyalást, mivel a kormány is azt ígérte, hogy a választás után volt hajlandó velük szóba állni, mondta Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom tagja a Reggeli gyorsban.

Ukrajnai háború - Szolidaritási tüntetést tartottak a szaba
 
Ukrajnai háború - Szolidaritási tüntetést tartottak a szaba
 
Budapest, 2022. április 2. Törley Kata tanár, a Tanítanék mozgalom aktivistája beszédet mond az Egymillióan a szabad Ukrajnáért Facebook-csoport Legyen végre vége! elnevezésű, a szabad Ukrajnáért tartott szolidaritási tüntetésén a Szabad sajtó útján 2022. április 2-án. MTI/Bruzák Noémi
Fotó: Bruzák Noémi
 

 

A szakszervezetek azért hagytak fel a tárgyalással, mert "ügyvezető kormánnyal nem lehet érdemi tárgyalásokat folytatni", ezért meg kell várni az új kormány felállását, és tőlük a leghamarabb érdemi tárgyalást elérni, mondta. Szerintük bárki is alakít kormányt, az új kormánytól nagyon rövid időn belül szeretnének értékelhető ajánlatot kapni.

Ugyanakkor Törley Katalin kicsit szkeptikus, mert "12 éve ugyanabban a kézben van a kormányrúd, és "eddig sem jeleskedtek a párbeszédben, sokkal inkább az alázásban, az inzultusban". De a küzdelem a tanárok szerint nem ért véget, mivel a helyzetük továbbra nem oldódott meg, ezért "muszáj tovább menni".

Szerinte a kormány időhúzásra játszott eddig is, azért kellett pedagógusok ezreinek sztrájkolni és polgári engedetlenséget folytatni, mert "hónapok alatt sem sikerült megegyezésre jutni velük, és ez nem a tanárokon, a civileken és szakszervezeteken múlott, hanem a sokszor jogsértő kormányzati hozzáálláson" - mondta.

A sztrájk első napján 40 ezren nem vették fel a munkát hosszabb-rövidebb ideig, de Törley elmondta "ezen az elég szomorú reggelen, hogy az elmúlt hetek fantasztikus és felemelő fejleménye volt, hogy milyen sokan maradtak benne", holott "egy anyagilag teljesen kivéreztetett társaságról van szó". A sztrájknapok súlyos áldozattal járnak, de megtalálták a megoldást, hogy egymást támogatva hogyan tudják az iskolákban fenntartani a tiltakozást, az elégedetlenségi hullámot, és az új kormány megalakulása után ez újra fog indulni, mondta.

A tanárok kiesett bérét a szakszervezetek a saját sztrájkalapjából kompenzálja, de a Tanítanék Mozgalom is indított gyűjtést, hogy ne csak a szakszervezeti tagokat tudják kisegíteni, "de elképesztő társadalmi szolidaritás nyilvánult meg, megközelítőleg 37 millió forintot adtak össze a tanítanékos sztrájkalapba", amire azok pályázhatnak, akiket anyagi kár ért.