„Klubrádió
Reggeli gyors

A tanárok felhívják az egész társadalmat, csatlakozzanak a sztrájkhoz

9/03/2022 10:56

| Szerző: Klubrádió

A 2022. március 16-ától sztrájkot hirdettek a pedagógusok, akik a nem pedagógus-munkakörben dolgozóknak, a szülőknek és az egész társadalomnak is üzentek. Pilz Olivér, a Tanítanék Mozgalom társalapítója azt kérte a Klubrádióban, hogy mindenki tűzzön kockás szalagot ruhájára vagy autójára, vegyen fel kockás inget vagy tegye ki zászlóként az ablakba, írjon szolidaritási nyilatkozatot, jöjjön az iskolákhoz, ne küldje aznap iskolába a gyereket vagy akár álljon le egy órára a munkával! 

2022. március 09. Reggeli gyors - részlet 22.03.09. Pilz Olivér
07:02
00:00
Most már ott tartunk, hogy 300 iskolából közel 6 ezer tanár vett részt polgári engedetlenségben az elmúlt hetekben, minden nap több iskola is beleállt ebbe a kezdeményezésbe – mondta Pilz Olivér, a Tanítanék Mozgalom társalapítója. Hozzátette, hogy az oktatási rendszer eddig is sokat emlegetett problémáin túl egyre fokozódó új problémaként jelenik meg a pedagógusok hiánya, amit nyilvánvalóan az iskolákban dolgozó kollégáknak kell pótolni valamilyen módon, tehát újabb terhek rakódtak a tanárokra helyettesítések formájában. Ezt természetszerűleg megérzik a gyerekek és a szülők is, amikor hetekig, hónapokig, esetleg egész tanévben nincs szakszerű helyettesítés, mert nincs az adott iskolában bizonyos szakos tanár. Valahogy megoldják ezt is a kollégák, de még csak külön bérezést sem kapnak cserébe, ráadásul egyre többen hiányoznak, egyre nagyobb a probléma.

A szakszervezetek egyik követelése az volt, hogy a pályát – sok más mellett – úgy kell vonzóvá tenni, hogy a béreknek el kellene érni bizonyos szintet, ugyanis a diplomás átlagbérhez képest Magyarországon keresnek a legkevesebbet a pedagógusok. Egyáltalán nem vonzó a pedagóguspálya. Ez volt az egyik követelés, amit a szakszervezetek sztrájk formájában akartak elérni, amire a kormány olyan rendeletet hozott, ami lényegében a sztrájkot csak ügyeskedéssel teszi kivitelezhetővé, és ezért volt a polgári engedetlenség, hogy ezt a jogszabályt vonják vissza – mondta a miskolci Hermann Ottó Gimnázium tanára. 

 

Egy az oktatásban bevezetett intézkedés 6-7 év alatt hozza meg az első eredményeket. Szeptembertől nem valószínű, hogy túljelentkezés lesz a tanár szakokon, és vannak szakok, ahová negyedannyian jelentkeznek, mint amennyien nyugdíjba mennek, azaz ha most születne egy kedvező változás, az majd csak a jövő szeptembertől felvett pedagógushallgatók diplomaszerzésekor éreztetné hatását. Ezt a tényt és a lemorzsolódásokat stb. is figyelembe véve jelenleg egyszerűen nincs aki tanítson – vázolta a tanárhiány okait Pilz.

Március 16-ára a szakszervezetek meghirdettek egy sztrájkot, amit ugyan ez a kormányrendelet próbál ellehetetleníteni, de a szervezők bizonyos ötleteket csak kitaláltak, hogy mégis láthatóvá váljon ez a sztrájk. Arról van szó, hogy többnapos sztrájkokat tartanak az iskolák (az egyedi vérmérsékletüktől függően az egyének döntik el, hogy hány napig nem dolgoznak). Lesznek olyan napok, amikor nem tartanak, és lesznek, amikor tartanak órát, mert csak így lehet megfelelni a rendelet előírásainak. Akik úgy gondolják, hogy valamilyen okból nem vállalják ezt a sztrájkot, nekik továbbra is adott a polgári engedetlenségi alternatíva – beszélt az egy hét múlva aktuális tiltakozásról a mozgalom társalapítója, és egyben kérte a társadalom további szolidaritását is. A szülők ne küldjék aznap iskolába a gyermekeiket, illetve különböző módokon is fejezzék ki egyetértésüket, kockás kokárdát vegyenek fel vagy egy kockás inget lógassanak az ablakba, sőt aki megteheti, aznap egy órára ő se dolgozzon, ezzel is megmutatva, hogy Magyarországnak fontos az oktatási rendszere. Azt láthatjuk a világban, hogy ahol kilábaltak a különböző gazdasági- és társadalmi problémákból, ott az oktatást erősítették meg először.

A teljes beszélgetést a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors - interjú Pilz Olivérrel
2022. március 09., szerda 07:43
Műsorvezető: Para-Kovács Imre