„Klubrádió
Reggeli gyors

"A sztrájk nyomát is el akarják tüntetni"

4/02/2022 10:07

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Miközben a kormányzat mindent elkövet annak érdekében, hogy a hétfői pedagógussztrájkot jogellenesnek, és meg nem történtnek állítsák be, kicsinyes módon még jobban megterhelik a résztvevő tanárokat. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke szerint a jól mutatja az oktatás állapotát az is, hogy tud olyan tanárokról, akik inkább Romániába járnak át tanítani.

2022. február 04. Reggeli gyors - részlet 22.02.04. Totyik Tamás
10:25
00:00

Ahogy arról korábban a klubrádió is beszámolt, a hétfői pedagógussztrájk után olyan híreket kaptak a szakszervezetek, amelyek "túlkapásokról", a résztvevőket ért retorziókról szóltak. A közleményben példaként említik, hogy a tankerületek utólag arra adtak utasítást, hogy a hétfői első két óráról hiányzó tanulóknak igazolatlan mulasztást könyveljenek el, és az órákat jelöljék úgy, mintha megtartották volna.

 
Pedagógus sztrájk
Fotó: Klubrádió/KaLász
 

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke a Klubrádiónak azt mondta, elsősorban a KRÉTA rendszerén keresztül próbálják eltüntetni a sztrájk nyomát is eltüntessék. Közvetlen fenyegetésről és büntetésről egyelőre nincs tudomása. Úgy tűnik, nincs egységes iránymutatás arra vonatkozóan, hogy a tankerületek hogyan kezeljék a sztrájkot. Hozzátette, csak meg nem erősített információi vannak arról, hogy a tankerületek az EMMI utasítására kivizsgálják ezeket a "túlkapásokat", de hogy mi valósul meg ebből, és milyen eredményre vezet, nem tudni.

A nyomásgyakorlás kicsinyességét mutatja, hogy azokat a teszteket, a sztrájk idején dolgozó tanárok írattak diákjaikkal, a sztrájkoló tanároknak kell kijavítaniuk. Totyik arra is számít, hogy az új félévben a demonstráló pedagógusoknak sokkal több ingyen munkát kell majd elvállalniuk, ezt is a retorzió részeként mérhetik majd rájuk.

A kormány közben mindent elkövet annak érdekében, hogy jogellenesnek állítsák be a demonstrációt. Totyik hozzátette azt is, hogy a sztrájk intézményét, mint az egyik utolsó érdekérvényesítő az eddigi intézkedések is nagyon megnehezítették, ezzel pedig gyakorlatilag el is lehetetlenülne.

Hangsúlyozta, a tanárok is elérték teherbírásuk határait, ezt bizonyítja az is, hogy tudomása van olyan tanárokról, akik Romániába járnak át tanítani a jobb fizetés és az élhetőbb munkakörülmények miatt.

Reggeli gyors/interjú Totyik Tamással
2022.02.04., péntek 7:35
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert