„Klubrádió
A lényeg

Az Emmi szerint alig, a pedagógusok szerint sokan sztrájkoltak

31/01/2022 16:31

| Szerző: Klubrádió

A pedagógusok hétfői, kétórás figyelmeztető sztrájkján a szakszervezetek előzetes adatai alapján 20 ezren vethettek részt. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), amely továbbra is törvénytelennek tekinti a sztrájkot, azt közölte, hogy országosan az iskolákban foglalkoztatott pedagógusok kevesebb mint egyötöde vett részt.

Az előzetes adatok szerint több mint 20 ezer pedagógus vett részt a hétfő reggelre meghirdetett kétórás figyelmeztető sztrájkban, ismertette a sztrájkot szervező két pedagógus-szakszervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és Pedagógus Szakszervezet (PSZ) a délutáni sajtótájékoztatón.

A Hősök terén tartott sajtótájékoztató után a autós demonstráció indult, amelyet a magyar Szakszervezeti Szövetség szervezett. Az autósok egyrészt a sztrájkoló pedagógusokkal vállaltak szolidaritást, másrészt bértárgyalások eredménytelenségére is szeretnék felhívni a figyelmet – írja a Telex.

A szervezők előzetesen 200 autóssal számoltak, és arra számítottak, hogy akár meg is béníthatják a fővárosi közlekedést. A Hősök teréről végül egy nagyjából 100 autós konvoj indult el, különösebb feltűnés nélkül.

Az Emmi szerint országosan a pedagógusok döntő többsége távol maradt a sztrájktól – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A tárca előzetes adatai szerint, országosan az iskolákban foglalkoztatott pedagógusok kevesebb, mint ötöde vett rész a mai sztrájkban – írja a 24.hu.

Azt írták: "Sajnálatos, hogy a szakszervezetek annak ellenére megszervezték a sztrájkot, hogy annak jogi feltételei nem álltak fenn".