„Klubrádió
A lényeg

A magyarok kétharmada egyetért a tanársztrájkkal

3/02/2022 17:04

| Szerző: Klubrádió

A lakosság több mint kétharmada egyetért a pedagógusok sztrájkjával, további pedig 18 százalék úgy vélekedik, hogy valóban alacsony a tanárok fizetése, de nem sztrájkkal, hanem másképp kellene érvényesíteniük a követeléseiket – derül ki a Pulzus Kutató Napi.hu számára készült országos reprezentatív felméréséből.

Kétórás munkabeszüntetéssel tiltakozott mintegy 20 ezer pedagógus hétfőn, miután kudarcba fulladtak az egyeztetéseik a kormánnyal. A demonstrációt a a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és Pedagógus Szakszervezet (PSZ) hirdette meg, a főbb követeléseik között az érdemi szintű béremelés és a munkaterhek csökkentése szerepel, és azt is szeretnék elérni, hogy ne küldjék fizetés nélküli szabadságra azokat, akik nem veszik fel a covid elleni oltást – idézte fel a napi.hu az előzményeket.

A Pulzus Kutató felmérése szerint a teljes népesség 67 százaléka ért egyet a sztrájkkal. Emellett 18 százalék nyilatkozta, hogy részben egyetért vele, hiszen a pedagógusok bére alacsony, de valamilyen más módját választaná az érdekérvényesítésnek. Van azonban 15 százalék, aki szerint az érintettek épp elég kedvezményben részesülnek így is a hosszú szünetek és a rövid munkanapok révén, ezért nem ért egyet a követeléseikkel.

A kutatócég ezer embert kérdezett meg, a válaszok reprezentálják a magyar felnőtt lakosság véleményét. Ez azt jelenti, hogy az adatok nem, kor, iskolai végzettség és településtípus szerint a magyar alapsokasági adatoknak megfelelően tükrözik a felnőtt, 18 pluszos lakosság véleményét.

(Kiemelt kép: PDSZ/Facebook)