„Köszönjük,
A lényeg

Törvénytelen volt a tanársztrájk a bíróság szerint

10/02/2022 17:13

 | Szerkesztő: Bohus Péter

A Fővárosi Ítélőtábla megváltoztatva az elsőfokú bíróság végzését, csütörtökön úgy döntött, hogy a január 31-én tartott pedagógussztrájk jogellenes volt. 

Az ítélőtábla közleménye szerint mivel a szakszervezetek és a kormány nem tudtak megállapodni az elégséges szolgáltatásról, a Fővárosi Törvényszékhez fordultak, ezzel egyidőben pedig a minisztérium "a sztrájk jogellenességére vonatkozó viszontkérelmet is előterjesztett".

Sajtótájékoztató a figyelmeztető pedagógussztrájkról
 
Sajtótájékoztató a figyelmeztető pedagógussztrájkról
 
Budapest, 2022. január 31. Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnöke (b) és Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának tagja közös sajtótájékoztatót tart a Hősök terén 2022. január 31-én. A háttérben Gosztonyi Gábor és Totyik Tamás, a PSZ alelnökei és Komjáthy Anna, a PDSZ országos választmányi elnöke (b-j). Országosan az iskolákban foglalkoztatott pedagógusok kevesebb mint egyötöde, valamivel több mint 20 ezren vettek részt a hétfői figyelmeztető sztrájkban. MTI/Soós Lajos
Fotó: Soós Lajos
 

 

A szakszervezetek által szervezett január 31-i kétórás figyelmeztető sztrájkról "az elsőfokú bíróság a kérelmezők ajánlatát fogadta el és a figyelmeztető sztrájk alatt a még elégséges szolgáltatások mértékét eszerint állapította meg határozatában".

Ezt megfellebbezte a minisztérium. A Fővárosi Ítélőtábla szerint "az olyan munkáltatónál, amely a lakosságot alapvetően érintő tevékenységet végez, csak úgy gyakorolható a sztrájk, hogy az a még elégséges szolgáltatás teljesítését ne gátolja". Szerintük egyértelműen levonható az a következtetés, hogy a még elégséges szolgáltatás mértékét vagy a felek megállapodásának kell tartalmaznia, vagy pedig arról jogerős bírósági határozatnak kell döntenie. Ennek hiányában a sztrájk nem gyakorolható.

A Fővárosi Ítélőtábla döntése jogerős. A szakszervezetek március 16-ától korlátlan ideig tartó tanársztrájkot szerveznek.