„Klubrádió
Esti gyors

Berlin fölött az ég – Szénási Sándor jegyzete

20/07/2022 18:00

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

Gondolatok a magyarokhoz képest nyomorgó németekről, tények köré telepített fake news aknamezőkről, itthoni agyváltoztató termékekről. És ezek fogyasztóiról meg gazdáiról, meg arról is, hogy aki akar, azért a hazainál többszólamú világgal is találkozhat.

2022. július 20. Esti gyors-részlet (2022.07.20. Szénási Sándor jegyzete)
03:17
00:00

A most éppen Berlinben élő közgazdász, Ferber Katalin ezt írja a Facebookon: ” Ez egyszerűen undorító, amit Németország ürügyén a hazai, sajtónak álcázott propaganda folytat. Itt Berlinben máris hideg vízben zuhanyozunk, sízoknit veszünk tízesével, gyertyakészletből spájzolunk, egyszerűen fegyelmezetten tűrjük a nyomort. 3 euró 13 centet fizetünk rá az egy évi áramfogyasztásunkra, kibírhatatlan....Kérem, mindenki szolidárjon velünk, hiszen Magyarországon oly jó élni ( kb. 10 000 embernek).”

Ugyan mi háboríthatta fel a mondott agyváltoztató termékekben?

Nyilván nem a tények, amikről ő is olvas a német oldalakon. Az például, hogy Olaf Scholz kancellár iparági vezetőkkel való találkozás után kijelentette, hogy a német gazdaság egy részét térdre kényszerítheti a gázhiány, a Német Szakszervezeti Szövetség vezetője pedig azt mondta, az alumínium, az üveg és a vegyipar állhat le, ami óriási csapás lenne a foglalkoztatottságra. Robert Habeck gazdasági miniszter meg úgy nyilatkozott, hogy az orosz gáz mennyiségének csökkentése olyan felfordulást hozhat, mint ami a Lehman Brothers megszűnéséhez vezetett 2008-ban. Márpedig az oroszok a gázból már 6o százalékot visszavettek, és bár Putyin most azt mondta, az Északi Áramlat 1 újra szállít majd, de hozzátette: a korábbinál kevesebbet. Egyben felajánlotta a kész, de a háború miatt eddig nem használt Áramlat 2 megnyitását. Aminek kiszámíthatóan meglenne a maga politikai ára, de a Kreml átlátszó zsarolásaival most nem érdemes foglalkozni.

Ferber Katalin nyilván a tények köré telepített fake news aknamezőre gondolt, ahol az egyik beltartalom a lakosság romló hangulatáról, a bizalmi index csökkenéséről szól, a másik töltet azzal robbantana nagyot, hogy állítólag egyre több német politikus követeli Ukrajna meghátrálását az oroszok előtt, a harmadik meg azt emanálja, hogy az ostoba német koalíció Magyarországot is gazdasági válságba taszítja. A negyedik egyenesen a lázadás tüzét vetíti a német égre.

Arról, hogy a német társadalom hogyan éli meg valójában, vagyis normális sokféleségben az inflációt, az energiafenyegetést, a válságjeleket, a hazai propaganda nem beszél. Katrin Göring-Eckardt, a német Zöldektől azt mondja, a többség a demokrácia védelme mellett áll, a zajt a Putyin-hívők, az ukránellenesek, és a Covid-tagadók keltik csupán. Ahmad Mansour pszichológus szerint azonban a társadalom megosztott, és ő az egyik problémát abban látja, hogy a többség nem eléggé türelmes a másként gondolkodó putyinistákkal szemben. Ennyit a lázadásról. És itt van persze Ferber Katalin a valóságos berlini hétköznapokkal, és az innen nézve irigyelhető anyagi terhekkel. Nem kell senkinek se hinni természetesen, de a Putyin-párti magyar propagandához képest azért többszólamú világgal is találkozhat, aki azt látni akarja, és nem elbújni előle.

Persze aki már elbújt, annak már mindegy.

Szénási Sándor jegyzete az Esti gyors 2022. július 20-i, szerdai adásában hangzott el a szerző felolvasásában.