„Klubrádió
Hetes Stúdió

Nincs kata, nincs kaja – Neuman Gábor jegyzete

16/07/2022 15:05

| Szerző: Neuman Gábor/Klubrádió

"A Kutyapárt hídfoglalása azonkívül, hogy politikai szövegek is elhangzottak, meg minden tüntetőre jutott két-három rendőr, akik még intézkedtek is néhány alkalommal, vidám, csütörtök esti szórakozásnak tűnt. Pedig Orbán kihirdette az energiavészhelyzetet, miközben háborús veszélyhelyzet is érvényben van. Olyan az egész, mintha valaki lőporos hordón táncolna, szájában egy szivarral." Csak nehogy leejtse vagy kihulljon a parázs, írja jegyzetében Neuman Gábor.

2022. július 16. Hetes Stúdió-részlet (2022.07.16. Neuman Gábor jegyzete)
02:10
00:00

Nincs kata, nincs kaja – skandálták Debrecenben a tüntetők, akik egyébként mind ételfutárok voltak, és pillanatnyi ételszünetüket kihasználva mentek el tüntetni a Debrecen Fórum bevásárlóközpont elé, hogy 40-50 perccel később már a placcon legyenek kiszállítandó ételeikkel. Az Erzsébet híd előtt viszont éjjel egy óráig tartott a Kétfarkú Kutyapárt által szervezett, több ezer embert megmozgató csütörtöki hídfoglalás, ami egyébként pikniknek lett meghirdetve, és volt is kaja, meg minden. A kétfarkúak vezetője, Kovács Gergő meghirdette a hosszútávú piknikezést, és bejelentette, „mostantól minden este miénk a híd”. A rendőrök csak nézték őket, és fogalmuk sem volt, hogy mit tegyenek, hiszen rendbontásra nem került sor, ha a híd lezárását nem számítjuk. Még turisták is csatlakoztak a tüntetőkhöz, akik azt hitték, hogy valamilyen nemzeti ünnep van, és söröskorsókkal a kezükben italozásra hívtak néhány demonstrálót. Egy szotyiárus meggazdagodhatott volna. Aztán jött Márki-Zay, és politikásabb lett a dolog. Az ex-miniszterelnökjelölt egy kérdésre azt mondta az őt körülállóknak, hogy nem szabad hagyni elhalni a tiltakozó hullámot. Szerinte a netadó esetéhez hasonlóan egy nagy demonstrációval rá lehetne kényszeríteni a kormányt, hogy hátráljon meg a katás módosításokban is. Rajzverseny is kialakult a hídfőnél, ugyanis azt, hogy "Ne írd alá, Katalin", illetve "Ne írd alá, elnöknő", számtalan formában felfirkálták az aszfaltra.

Azonkívül, hogy politikai szövegek is elhangzottak, meg minden tüntetőre jutott két-három rendőr, akik még intézkedtek is néhány alkalommal, vidám, csütörtök esti szórakozásnak tűnt az egész.

Pedig Orbán kihirdette az energiavészhelyzetet, miközben háborús veszélyhelyzet is érvényben van. Olyan az egész, mintha valaki lőporos hordón táncolna, szájában egy szivarral. Csak reménykedni lehet, hogy nem pottyan ki a szájából a parázs.

Neuman Gábor jegyzete a Hetes Stúdió 2022. július 16-i műsorában hangzott el.