„Köszönjük,
A lényeg

Lezárták az Erzsébet hidat a Kutyapárt tüntetésén

14/07/2022 19:21

| Szerző: Klubrádió

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt piknikhangulatban indult tüntetése negyed nyolc körül vált hídfoglalássá, akkor zárták le az Erzsébet hidat. Tudósítások szerint a tüntetők áttörték a rendőrségi sorfalat és úgy zárták le az egész Erzsébet hidat, mindkét irányból.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) "hídfoglaló túlórázást” és pikniket hirdetett csütörtök este fél 6-ra az Erzsébet Híd pesti hídfőjéhez. Az eseményük leírásában jelezték, hogy „különösen nagyra tárt karokkal várják” többek között a futárokat, balett-táncosokat, kőfaragókat, újságírókat és a sajt-, illetve bármely tejipari termék készítőit. A Kétfarkúak demonstrációjuk leírásához hozzátették: „Dolgozzunk együtt, gyertek helyszín biztosításával kapcsolatos szabálysértést közösen elkövetni!” Ezzel arra utaltak, hogy a két társelnököt a szerda éjjeli kata-tüntetéről bevitték a rendőrök.

A tüntetés piknikhangulatban, sörpadokkal és zenével indult az Erzsébet híd pesti hídfőjénél, majd egyre több sávot foglaltak el a forgalom elől a demonstrálók, végül negyed nyolc előtt valamivel lezárták az egész hidat. Mindkét irányból, ezt a rendőrség is megerősítette a police.hu-n.

 
kép: Klubrádió
 

A híd alatt gyülekeznek a rendőrök, sorra érkeznek a rendőrfurgonok. A színpadon közben tanácsokat adnak a katásoknak, milyen lehetőségeik vannak szeptembertől – írja a Telex. Kovács Gergő elnézést kért a rendőrőktől, és arra buzdította a résztvevőket, hogy teljes terjedelmében zárják le a hidat. „Zárjuk le, zárjuk le” – kezdték skandálni. Felállt a rendőri sorfal, de nem sokáig tartott, a tüntetők teljes szélességében lezárták a hidat, a rendőrök visszavonultak. A tüntetők gyorsan beforgatták a színpadnak is otthont adó lorem ipsumos járgányt a híd közepére, átvitték a grillt és a sörpadokat is.

Videós bejelentkezésünk a tüntetésről:

A híd elfoglalása után egy motoros ételfutár arról beszélt, hogy 75 ezer forintra bírságolták közlekedési szabálysértés miatt, de megtámadja a határozatot. Márki-Zay Péter volt ellenzéki miniszterelnök-jelölt is kilátogatott a tüntetésre, és Kovács Gergő társelnök kicsit oda is szúrt neki.

Egy csapat biciklis futár elindult a másik oldalra, rendőrautók kísérték őket. Este nyolc után rendőrök vettek körül és igazoltattak egy fiatal fiút, aki egy hóembert fújt fel az úttestre. Elkezdték bírságolni a graffitizőket. A tömegben olyan transzparenseket látni, mint a Novák Katalinról készült (nem túl hízelgő) rajzzal ellátott "Te is Kata vagy!", "Szeretem a babám, add vissza a katám". 

Miután egy biciklis nőt a tömeg közepén igazoltattak grafitizés miatt, a pártelnök azt mondta, az MKKP kifizeti a bírságot, ha valakit a tüntetés alatt készített graffitije miatt megbüntetnének. Egy másik tüntetőt azért bírságoltak meg, mert eltakarta az arcát maszkkal. Pártlogók nem meglepő módon nem voltak, csak a Pedagógusok Demokratikus Szövetségének egy zászlóját lehetett látni. Kilenc óra után a kutyapártosok – korábbi ígéretükhöz híven – elkezdtek ingyen sört osztani.

Közben a 444 kamerája előtt politikusi vita bontakozott ki Kovács Gergő és Jámbor András (Párbeszéd) között arról, hogy Kovács szerinte az MSZP-nek nem sok értelme van azonkívül, hogy abból meg tud élni néhány ember. Jámbor azt mondta: nem az MSZP frakciójában ül, nem is tagja a pártnak, de nagyon szívesen képviseli az ő szavazóikat is. (Az MSZP és a Párbeszéd viszont szövetségben van.) Jámbor András kritikával is illette a tüntetést, azt mondta, hogy a nem értelmiségi emberek, akik dühösek, mert a kata megszüntetésével "szétcseszték az életüket", nem biztos, hogy a legvonzóbb lehetőség ez, amikor a belvárosi arcok leülnek inni egy hídra. Hangsúlyozta, hogy nem a pártoknak kell szervezniük ezeket a tüntetéseket. 

Az előzményekről ITT olvashatnak.