„Klubrádió
A lényeg

Orbán belátást kért a magyar családoktól a Kossuth rádióban

15/07/2022 08:28

Orbán Viktor a Kossuth rádióban pénteken arról beszélt, hogy Európába háborús időszak jött el:

„Európában háborús árak vannak, senki sem gondolta volna február 24-én, hogy lezárul egy korszak, és új szakaszába lép az európai történelem, belelépünk a háború korába”.

Miniszterelnöki interjú a Kossuth rádióban
 
Miniszterelnöki interjú a Kossuth rádióban
 
Budapest, 2021. május 21. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 

 

Arról is beszélt, hogy Európa nem lábon, hanem tüdőn lőtte magát, és a szankciós politika szerinte megbukott. Ezért szerinte "Brüsszelnek" át kellene gondolnia azt, és le kell ülniük az oroszokkal tárgyalni.

Szerinte sok helyen nem lesz gáz Európában, Magyarországon lesz "de nagyon drágán".

Orbán azt is mondta, most harcolni kell mindenért, amit eddig természetesnek vettünk. Két nagy csata lesz: energiáért, megélhetési költségvetésért, elviselhető rezsiárakért, de emellett lesz harc a munkahelyekért is. Akinek van munkája, becsülje meg, és tegyen meg azért mindent, hogy ez a munka meg is maradjon, mondta a kormányfő.

Azért nyúltak hozzá a rezsicsökkentéshez, mert azt próbálják megmenteni. A háború előtt még belefért, hogy mindenkinek járjon, de most ez már nem fér bele, és Orbán örülne, ha ezt mindenki belátná. „Nagy tisztelettel arra kérem a családokat, hogy aki átlag felett fogyaszt, az lássa be, hogy arra kénytelenek” magasabb árat kivetni.

Megkérdezték Orbántól, hogy mit gondol arról, hogy sokakat érzékenyen érint majd, hogy jóval magasabb lesz a rezsiszámlája. Erre azt mondta: “Valaki majd megérti, valaki nem. A tényeken az nem változtat, ha valaki ezt nem érti meg.” Azt mondta a kormányfő: a teljes lakossági rezsicsökkentés a háborúig belefért, ma már nem" - idézte a 24.hu.

A nyugati áremelkedésről nem azt mondta, amit a propaganda sulykol, hogy kint is nagyon mennek fel az árak, és milyen nehéz az embereknek, mármint kint, hanem elismerte azt az egyébként közismert tényt, hogy "ha keresnének itt is hatezer eurót az emberek, és annak egyhatoda menne el a rezsire, az kibírható lenne nekik, de Magyarországon ennél jóval rosszabbul keresnek az emberek, így jobban megérzik az árakat" - írja a Telex

Beszélt a katatörvény módosítása miatt kialakult tüntetésekről, amit elintézett annyival, hogy az ellenzékiek „vízben szereplő pockok”, akik politikai hasznot akarnak húzni. Szerinte jó és szükséges az új katatörvény, a régi eleinte jó volt, de aztán elkezdték kihasználni, mondta, és meg is nevezte a felelősöket: „A cégekkel van inkább baj". Állítása szerint a nyugdíjrendszer miatt kellett változtatni "az nem fog menni, hogy 450 ezer ember nem fizeti be a nyugdíjkasszába azt a pénzt, amit be kéne". Az ország 50-100 ezer katást elbír, de többet nem.

Aztán volt sorosozás, utalt arra, hogy szerinte kik "nyerészkednek" a háborún. Kerüljük a szót, hogy mozgósítás, mert arról nincs szó, hogy civileket is hívnánk be a hadseregbe, de a hadsereget belül kell mozgósítani, mondta Orbán, aki a napokban aláírja a rendeletet, amivel új forrásokat adnak a hadseregnek, mert a keleti határon „nekünk is meg kell jelennünk” a NATO-katonák mellett, akikből újabb erőket vezényel a NATO.