„Klubrádió
A lényeg

Németországban újabb gázvészhelyzetet léptettek életbe

23/06/2022 14:34

Robert Habeck német gazdasági miniszter bejelentette a gázveszélyhelyzeti terv második szakaszát, írja a Portfolio.hu. Az orosz Gazprom a múlt héten a szállítását 40 százalékára csökkentette az Északi Áramlat 1 vezetéken és a gázpiaci árak is magasra csapnak.

A vonatkozó rendelet az Ukrajna elleni orosz támadás után lépett életbe, Habeck március 30-án hirdette ki az első fokozatú, korai előrejelzési szintet. Ennek egy újabb fejezete jött most el. 

"A helyzet komoly, a gázszállítások leállítása gazdasági támadás ellenünk" - mondta Habeck. "Gázválság van, a gáz mostantól szűkös áru. Az árak már most is magasak, és fel kell készülnünk a további emelkedésre. Ez nem játék". A közműszolgáltatók még nem kapnak felhatalmazást arra, hogy megemeljék a gázárakat, amire az energiabiztonsági törvény lehetőséget adna. 

"Nincs automatizmus, ezt egyelőre nem lépjük meg. Ennek oka, hogy továbbra is figyeljük a piacot" - mondta a gazdasági miniszter.

A német és más nyugati országok állami beavatkozásáról és gáz, illetve olajügyeikről hallgassák meg Pletser Tamás elemzőt, aki a keddi Reggeli gyorsban beszélt erről.

2022. június 21. Reggeli gyors - részlet 2022.02.21. Pletser Tamás
07:39
00:00

A gazdasági miniszter szerint most a legfontosabb prioritás a gáztárolók feltöltése, alternatív beszállítókat keresnek, bővítenék a megújuló energiát, ezen túlmenően viszont több gázt kell megtakarítani.