„Köszönjük,
A lényeg

Egy hétre leállítja a gázszállítást a Török Áramlat vezetéken a Gazprom

21/06/2022 07:12

| Szerző: Klubrádió

Június 21-től – az indoklás szerint karbantartás miatt – egy hétre leállítja a gázszállításokat a Török Áramlat nevű vezetéken a Gazprom – számolt be erről a hétvégén az orosz vállalat a Telegram-csatornáján – írja a G7. A leállás Magyarországot is érinti.

A Török Áramlat az orosz gáz egyik legfontosabb szállítási útvonala Európa irányába. A vezeték kapacitása évi 31,5 milliárd köbméter, amelynek fele a törökökhöz fut be, a másik fele viszont a balkáni és kelet-európai régiót látja el. Tavaly szeptember óta Magyarországra is ebből az irányból érkezik az orosz gázimport jelentős része, miután a két ország megállapodása értelmében ezzel az útvonallal váltották ki a korábbi ukrán tranzit nagy részét, írja a lap.

A háború kirobbanása óta az összes Magyarországra érkező gáz több mint harmada jött Szerbia felől. Ez az a mennyiség, amely a Török Áramlat karbantartásával most egy hétre kiesik, hiszen a Fekete-tenger alatt futó vezetéken szállított gáz végső soron Kiskundorozsmánál lépte át a szerb-magyar határt.

A magyar érintettségen túl ugyanakkor az újabb importkorlátozás a teljes európai piacnak odacsap. A Török Áramlat ugyanis európai szinten is fontos útvonal, a teljes európai behozatal nagyjából nyolcada jöhet ebből az irányból. Ennek kiesése önmagában is jelentős, ám a Gazprom bejelentése alig pár nappal azt követően érkezett, hogy az Európába szállított orosz gáz mennyisége bezuhant az ennél is nagyobb forgalmat bonyolító Északi Áramlaton – olvasható a G7-en.