„Klubrádió
A lényeg

Farkasszemet néztek a katatörvény ellen tüntetők a rendőrökkel a Karmelitánál

13/07/2022 23:41

| Szerző: Klubrádió

A szerda kora este kezdődött, katatörvény szigorítása miatti tüntetés után a demonstrálók a fél várost bejárták, mire az Erzsébet hídon át Budára értek, ahol egy kisebb dulakodás után a Várkert bazár felől mentek fel a budai Várba. A rendőrök többször felszólították őket a távozásra, de erre fújolással reagáltak.

Több ezer ember jutott fel a Karmelita kolostor közelébe a szerdán 6-kor kezdődött, katatörvény ellen tüntetők közül késő estére. A Klubrádió tudósítója a helyszínről azt jelentette, hogy a Várba vezető utak egy részét a rendőrök lezárták, ezeken nem engedtek fel senkit,  feltehetően azért, hogy korlátozzák a demonstrációt. Kivételt csak néhány turistával tettek, akiket az utat elálló rendőrök némi magyarázkodás és tanácstalanság, majd a feletteseik megkérdezése után végül továbbengedtek. A mellettük álló, magyar nyelven beszélgető embereket azonban továbbra is visszatartották. 

 
kép: Klubrádió
 

A Karmelita kolostor közelében lévő, lekordonozott területet a tüntetők megtöltötték. Doboltak és zúgott az "Orbán, takarodj!", "Nem hagyjuk!". Több rendőrsorfal várta őket, többször felszólítottak mindenkit a távozásra (a Mátyás templom felé), de erre fújolással reagáltak. Aztán azt is skandálták, hogy "magasabb fizetést a rendőrnek", valamint, hogy "bűnözőket védtek". 

Éjfél előtt nem sokkal bejelentették a rendőrök, hogy kényszerítő eszközöket is bevethetnek, mivel a tüntetés elvesztette békés jellegét. Nem volt összecsapás, többen beszélgetni akartak az egyenruhásokkal. Majd elkezdett ritkulni a tömeg a Dísz téren, egyre többen indultak el lefelé a Várból. A tömegben néhányan a Margit hidat emlegették, hogy oda mennek át, ott volt a keddi tüntetés nagy része. Néhány százan átmenetek a hídra, ahonnan éjjel 1 óra körül a rendőrök elkezdték leterelni őket..

A Kossuth téren kezdődött tüntetésről szóló előző beszámolóinkat (a vonulásról)  ITT és (a beszédekről) ITT olvashatják.